Ισπανία: Ένα χωριό πάνω στα σύνορα Βαλένθια - Καταλονίας

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 14:30
UPD:23:18
euronews

Ιδιαίτερα αμήχανα νιώθουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του μικρού χωριού Σαν Ραφαέλ Ντελ Ρίο στην ανατολική Ισπανία, καθώς τα σπίτια τους βρίσκονται στα όρια της Καταλονίας και της Βαλενθιανικής Κοινότητας.

Αν και διοικητικά το χωριό των 500 κατοίκων ανήκει στη Βαλένθια, σύμφωνα με το Euronews έχει καταλανικούς δρόμους και καταλανικούς αριθμούς τηλεφώνου.

Παράλληλα, η τροφοδοσία του χωριού με ηλεκτρική ενέργεια γίνεται από την Καταλονία.

Μάλιστα, δεδομένου ότι το χωριό έχει επεκταθεί πλέον και βορείως του ποταμού Σένια που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο επαρχίες, υπάρχουν αρκετά σπίτια και στην καταλανική πλευρά.

Αναμένοντας τις εξελίξεις, οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους μήπως διχαστεί το χωριό ενώ δηλώνουν πως αποφεύγουν όσο γίνεται τις πολιτικές συζητήσεις.

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press, ο 47χρονος ψυχολόγος και κάτοικος της περιοχής Γουαδαλούπε Εσπινόσα, οι πολίτες είναι νευρικοί και τρομαγμένοι, καθώς «βλέπουν» τη διαμάχη Μαδρίτης - Βαρκελώνης σαν «ελεύθερη πτώση».

Πάντως, ο δήμαρχος της περιοχής Ντομίνγκο Χινέρ υποβάθμισε τις επιπτώσεις που έχει για το χωριό η διαμάχη ανάμεσα στην Ισπανία και την Καταλονία, δηλώνοντας ότι οι κάτοικοι και στις δύο πλευρές του ποταμού συνυπάρχουν ειρηνικά.

«Έχουμε άλλα προβλήματα» πρόσθεσε ο 55χρονος δήμαρχος και επεσήμανε ότι «πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή