Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα» διαμηνύει ο πρωθυπουργός

Παράνομη και ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την ορκωμοσία της, αγνοώντας το επίσημο κείμενο του πρωτοκόλλου, αποκάλεσε τη χώρα της «’Μακεδονία’».

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ» τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του.

Ο πρωθυπουργός θυμίζει ότι «ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019, προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της». «Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας» προσθέτει.

«Κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την τήρηση των συμφωνηθέντων»

Υπογραμμίζει ακόμη πως «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα» και «την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της». «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην κίνηση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας πως η πράξη της «παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Καταδίκη υπήρξε και από την ηγεσία της Ε.Ε., ενώ την πρόκληση καταδίκασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση.

Βόρεια Μακεδονία: Καταδικάζουν Ε.Ε., Αθήνα και κόμματα την πρόκληση της νέας προέδρου