Skip to main content

«Καλησπέρα και καλή βραδιά»

Η βιογραφία του Βασίλη Καρρά

« …Κάναμε πολλά ραντεβού με τον Βασίλη για να γραφτεί αυτό το βι­βλίο. Σε κάθε ένα από αυτά, με περίμενε και μια έκπληξη για τη ζωή του. Μια ζωή σαν παραμύθι, μια ζωή σαν κινηματογραφική ταινία με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και πολλή συγκίνηση. Ο Βασίλης άνοιξε διάπλατα την καρδιά του και μου διηγήθηκε τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. Δεν είναι λίγο να πηγαίνεις πίσω σε κείνα τα πέτρινα χρόνια, που σημάδεψαν τη ζωή σου καθοριστικά. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, να θυμάσαι καταστάσεις και ιστορίες γεμάτες πίκρα, στενοχώρια και κλάμα. Μια τέτοια εξομολόγηση θέλει τόλμη και ειλι­κρίνεια, που ο Βασίλης διέθετε στον υπέρτατο βαθμό.

Έτσι θα σας την διηγηθώ τη ζωή του και ελπίζω να φωτιστούν όλα εκείνα τα κομμάτια της, που χωρίς ποτέ να προσπαθήσει να τα κρύ­ψει, τώρα τα έχει αφηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια.

Ήταν περήφανος για την ποντιακή καταγωγή του, την οικογενειακή του περιπέτεια και για τον θρίαμβο της προσωπικής του καριέρας, μιας καριέρας που δεν περιγράφεται με λόγια.

«Έχω ζήσει δέκα ζωές», μου έλεγε πάντα, «και η αγάπη που έχω πάρει δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα χρυσάφι του κόσμου!»

Και λίγο πριν τελειώσουμε τούτο το βιβλίο, ήρθαν τα κακά μαντάτα για την υγεία του. Τον είδα μετά τις επεμβάσεις αρκετά αδυνατισμένο, αλλά αποφασισμένο για ζωή και χαρούμενο που όλα είχαν πάει καλά.

Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν: «Θάνο, πρέπει να μιλήσουμε στο βιβλίο για τον καρκίνο και την περιπέτεια της υγείας μου. Ο κό­σμος πρέπει να ξέρει τα πάντα για μένα και πρέπει πάνω απ’ όλα να μάθει να παλεύει για τα πάντα, ακόμα και για τον καρκίνο». Αυτό εί­ναι το μεγαλείο του ανθρώπου Καρρά. Τίποτα κρυφό από τον κόσμο που τον αγάπησε και τον αποθέωσε, ως σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή!

Η τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν τη Δευτέρα 18 Δεκεμ­βρίου του 2023, μια μέρα πριν μπει πάλι στην εντατική. Πήγα στο σπίτι του. Με έβαλε να του διαβάσω τη βιογραφία του μπροστά στη γυναίκα του, τον Στράτο και τον ξάδελφό του, τον Γιώργο.

Έβλεπα στα μάτια του, καθώς του διάβαζα το βιβλίο, μια μεγάλη ικανοποίηση από αυτά που άκουγε για πολλοστή φορά. Ρούφαγε κά­θε λέξη και κάθε εικόνα με θρησκευτική κατάνυξη. Ήξερα όμως, πως πόναγε πολύ αλλά δεν ήθελε με τίποτα να φανεί ο πόνος του. Πολλές φορές απέφευγα να τον κοιτώ στα μάτια. Είχε μια απόκοσμη, πέρα από το ανθρώπινο, όψη, γεμάτη αγάπη και καλοσύνη.

Ήθελε να τον θυμόμαστε όλοι έτσι: χαμογελαστό, περήφανο και θαρραλέο.

Φεύγοντας, με φώναξε κοντά του και μου είπε: «Θανούλη, θέλω να με αγαπάς και να με σκέφτεσαι».
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Ο Θάνος Κανούσης γεννήθηκε στο χωριό Κοντοβούνι Κοζάνης. Σπούδασε θέατρο – κινηματογράφο και εργάστηκε σαν ηθοποιός για περισσότερα από είκοσι χρόνια, συμμετέχοντας σε αξιόλογες παραστάσεις. Υπήρξε για μια πενταετία στέλεχος του Θεάτρου Καισαριανής και  έπαιξε στην Επίδαυρο (Ήφαιστος στον Προμηθέα Δεσμώτη με τον Γιάννη Βόγλη)

Στην τηλεόραση δούλεψε με  σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως: Β. Γεωργιάδης, Τ. Ψαράς, Ερ. Θαλασσινός, Θ. Παπαγεωργίου, Τ. Παπαγιαννίδης, Ν. Αντωνάκος, Δ. Παπακωσταντής, Κ. Κουτσομύτης, Μ. Μανουσάκης, Ν. Κουτελιδάκης.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες:

Δεξιότερα της δεξιάς του Ν. Αντωνάκου, Το φως που σβήνει του Β. Ντούρου, Τραβέρσο του Ισ. Μαυράκη, Αι Βασίλης ο Θαλασσινός του Β. Ντούρου ( βραβείο Τορνέ) .

Σαν σεναριογράφος συνεργάστηκε με τον Γιάννη Καλαμίτση (υπογραφή Πρίφτης – Σόου Αντενέουμ), στον ΑΝΤ1, στις Φιλενάδες και στην εκπομπή της ΕΡΤ “Βιβλιογραφία”.

Το 2004 δημιουργεί την δική του εταιρεία παραγωγής συναυλιών και θεατρικών παραγωγών  (ON THE ROAD PRODUCTIONS). Βασικός συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου για μια πενταετία συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους συνθέτες, τραγουδιστές, συγκροτήματα, όπως:

M. Πλέσσα, Χρ. Νικολόπουλο, Β. Παπακωσταντίνου, Πυξ Λαξ, Δ. Γαλάνη, Τ. Τσανακλίδου, Μ. Λιδάκη, Χ. & Π. Κατσιμίχα, Δ. Τσακνή, Κ. Μακεδόνα, Φ. Πλιάτσικα, Χρ. Θηβαίο, Στ. Κορκολή, Γ. Κούτρα, Μ. Μητσιά, Ν. Μαυρουδή, Αν. Μουτσάτσου, Β. Καρρά, Π. Τερζή, Μ. Ζορμπαλά, Γ. Ανδρέου, Γ. Μηλιώκα, Ν. Ζιώγαλα, Π. Παυλίδη, Μ. Σεβίλογλου, ορχήστρα Μ. Θεοδωράκη κ.ά.

Προηγούμενα έργα του :

To  κλάμα της βροχής, Εκδόσεις Δελφίνι 1997

Ο Άγγελος της Λίμνης,  Εκδόσεις Ταξιδευτής 2007

Το Τανγκό της Μοναξιάς, Εκδόσεις Ταξιδευτής 2018

Ο Χωριάτης, Εκδόσεις Ταξιδευτής 2023