Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η… αντεπίθεση των μικρών τεχνολογικών μετοχών – Ράλι έως 60% στο 30ήμερο

Οι ευοίωνες προοπτικές στηρίζουν τις υψηλές αποτιμήσεις

Μπορεί τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals να έχουν απογειώσει τις αποτιμήσεις στους βασικούς παίχτες του κλάδου Τεχνολογίας/Πληροφορικής, αλλά τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας εν εξελίξει… αντεπίθεσης εκ μέρους των «μικρών».

Πρόκειται για εταιρείες του κλάδου, οι οποίες δεν έχουν τα μεγέθη των «μεγάλων» Epsilon Net, Entersoft, Quest Συμμετοχών κ.α., αλλά σίγουρα διαθέτουν τεράστιες προοπτικές. Κι αυτές ακριβώς τις προοπτικές σπεύδουν να αποτιμήσουν οι επενδυτές στο ταμπλό.

Βακάκης: Πώς σε 7 χρόνια πούλησε το 10% της Jumbo

Ράλι έως 60% στο 30ήμερο

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Profile, μ’ ένα εντυπωσιακό ράλι στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, έχει αναρριχηθεί στα ιστορικά υψηλά των 5 ευρώ/μετοχή, με τη χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται στην περιοχή των 125 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι η μεταβολή στο τελευταίο 30ήμερο να διαμορφώνεται σε +15%.

Πολύ κοντά στο ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ βρίσκεται η κεφαλαιοποίηση της Performance Technologies, η οποία διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά. Η μετοχή φιγουράρει στα υψηλά των 7 ευρώ, καταγράφοντας ράλι της τάξης του 30% στον τελευταίο μήνα. Κι όλα αυτά, ενόσω συνεχίζονται οι διεργασίες για τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά.

Παρόμοια τροχιά διαγράφει, επίσης, η Real Consulting, η οποία απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά των 4,27 ευρώ, παρουσιάζοντας μια μεταβολή σχεδόν +60% μέσα στο 2024, αλλά και +5% μέσα στο τελευταίο 30ήμερο. Κάπως έτσι, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ.

Μπήτρος: Τα επτά χρόνια… φαγούρας και το φως (;) στην άκρη του τούνελ

Από την πλευρά της, η μετοχή της Dotsoft, η οποία αξίζει μόλις 21 εκατ. ευρώ στο ταμπλό της ΕΝ.Α., «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 60% στις τελευταίες 30 ημέρες, σκαρφαλώνοντας στα επίπεδα – ρεκόρ των 6,7 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Ίλυδα κερδίζει 3% στην Κύρια Αγορά, βλέποντας τη χρηματιστηριακή της αξία να βελτιώνεται άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Στο +3,5% καθορίζεται, επίσης, η άνοδος για τη μετοχή της Space Hellas, η οποία επιστρέφεται στην περιοχή των 53 εκατ. ευρώ, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται των προπέρσινων υψηλών 20ετίας (10 ευρώ/μετοχή).

Σε φάση διόρθωσης

Στον αντίποδα των παραπάνω, έχουμε δύο μετοχές μικρών τεχνολογικών εισηγμένων, οι οποίες βρίσκονται σε φάση διόρθωσης μετά τα μεγάλα κέρδη των προηγούμενων μηνών. Ο λόγος για τη CPI, η οποία υποχωρεί κατά 20% στο τελευταίο 30ήμερο, αλλά και για την Q&R, η οποία περιορίζεται κατά 10% στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επειδή μαζί τον βασιλικό ποτίζεται και η… γλάστρα, το εν εξελίξει ράλι ενδεχομένως ευνοεί και εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν ικανά θεμελιώδη μεγέθη για να αξιοποιήσουν το ευοίωνο momentum στον κλάδο. Κι αυτό προκαλεί μερικές στρεβλώσεις.

Χρηματιστήριο: Οι 16 μετοχές που οδηγούν τη φετινή κούρσα

Η μεταβολή στις μετοχές μικρών τεχνολογικών εταιρειών κατά το τελευταίο 30ήμερο

• Dotsoft +60%
• Performance Technologies +30%
• Profile +15%
• Real Consulting +5%
• Space Hellas +3,5%
• Ίλυδα +3%
• Q&R -10%
• CPI -20%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)