Skip to main content

Eurovision: Οργή Σχοινά για την απαγόρευση των ευρωπαϊκών σημαιών

EPA/JESSICA GOW SWEDEN OUT

«Θα μιλήσω μαζί τους. Δεν θα το αφήσω αυτό να περάσει» ανέφερε o κ. Σχοινάς.

Ως «δώρο» στους εχθρούς της Ευρώπης χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, την απόφαση της EBU να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του τελικού της Εurovision, το περασμένο Σάββατο.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε η EBU», δήλωσε ο κ. Σχοινάς στο POLITICO, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» την απόφαση της EBU να αποκλείσει «για πρώτη φορά» σημαίες άλλες από αυτές των χωρών που συμμετέχουν.

Εκπρόσωπος της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, δηλώνοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία, που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, η οποία συχνά κυματίζει δίπλα στις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Εχθροί της Ευρώπης

Μιλώντας στο Politico, o κ. Σχοινάς Έλληνας σημείωσε: «Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση γιατί το κάνει αυτό η EBU. Και τι εξυπηρετεί αυτό;». «Απέχοντας λιγότερο από έναν μήνα για τις ευρωεκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ στη Eurovision;» πρόσθεσε. «Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της EBU υποστήριξε ότι η φετινή πολιτική της Eurovision για τις σημαίες ήταν «η ίδια με το 2023».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στους συμμετέχοντες φίλοι της Eurovision τους θαυμαστές επιτρεπόταν να φέρουν μόνο σημαίες των «χωρών που συμμετέχουν καθώς και τις σημαίες του ουράνιου τόξου/pride».

Ωστόσο βίντεο από την περυσινή εκδήλωση δείχνουν ξεκάθαρα και πολλές σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στο κοινό.

Ο Σχοινάς είπε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση της EBU εντός της ημέρας, (σήμερα). «Θα μιλήσω μαζί τους. Δεν θα το αφήσω αυτό να περάσει» ανέφερε. «Θα ζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις».