Skip to main content

Angela Merkel – Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021 

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας διηγείται τα γεγονότα όπως τα έζησε, στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο της Angela Merkel Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021 αποτελεί αδιαμφισβήτητα παγκόσμιο γεγονός για τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με τη γερμανική έκδοση, στις 26 Νοεμβρίου, σε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση, ενώ αναμένεται η έκδοσή του σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, με τη δεύτερη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, διηγείται τα γεγονότα όπως τα έζησε. Με τίτλο Ελευθερία, τα πολιτικά απομνημονεύματα της γυναίκας που ψηφίστηκε από το περιοδικό Forbes ως η πιο ισχυρή στον κόσμο προσφέρουν μια διεισδυτική ματιά στο πρόσωπο της πρώην καγκελαρίου, απαραίτητη για την κατανόηση του ρόλου που επιτέλεσε σε κομβικές και πρωτοφανείς περιόδους της παγκόσμιας πολιτικής.

Επί 16 χρόνια η Angela Merkel είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της Γερμανίας, οδήγησε τη χώρα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και σφράγισε τη γερμανική και τη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και τη διεθνή κοινότητα τόσο με τη δράση της όσο και με τη στάση της εν γένει.

Βεβαίως, η Angela Merkel δεν γεννήθηκε με την ιδιότητα της καγκελαρίου. Στα απομνημονεύματα που συνέγραψε μαζί με την Beate Baumann, την επί σειρά ετών πολιτική της σύμβουλο, κάνει μια αναδρομή στη ζωή της σε δύο γερμανικά κράτη: 35 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ) και 35 χρόνια στην επανενωμένη Γερμανία. Σε ύφος πιο προσωπικό παρά ποτέ, μας αφηγείται τη ζωή της –τα παιδικά της χρόνια, τη νεότητα και τις σπουδές της– καθώς και τα γεγονότα του δραματικού έτους 1989, την πτώση του Τείχους και το ξεκίνημα του πολιτικού της βίου. Η Angela Merkel μοιράζεται μαζί μας όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις της με τις ισχυρότερες προσωπικότητες του πλανήτη ειδικά σε ό,τι αφορά κρίσιμα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, και φωτίζει τις διαδικασίες κατά τη λήψη αποφάσεων που σφράγισαν την εποχή μας, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ματιά στα άδυτα της εξουσίας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σημαντική συνηγορία υπέρ της ελευθερίας.
Η έκδοση περιλαμβάνει έγχρωμο φωτογραφικό υλικό.

«Τι σημαίνει ελευθερία για μένα; Αυτό το ερώτημα με απασχόλησε και με απασχολεί συνεχώς στη ζωή μου. Με απασχολεί ασφαλώς σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η ελευθερία προϋποθέτει δημοκρατικές συνθήκες· χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εξίσου με απασχολεί ωστόσο και μια άλλη όψη του ερωτήματος αυτού: για μένα προσωπικά, ελευθερία είναι να ανακαλύπτω συνεχώς τα όριά μου, να εξωθώ τον εαυτό μου στα όριά του. Για μένα, ελευθερία είναι να μαθαίνω αδιάκοπα, να μην αναγκάζομαι ποτέ να μένω στάσιμη, να δικαιούμαι να πηγαίνω συνεχώς πιο κάτω – ακόμα και μετά την αποχώρησή μου από την πολιτική».Απόσπασμα από το βιβλίο

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ANGELA MERKEL
Η Angela Merkel, καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας την περίοδο 2005-2021, ήταν η πρώτη γυναίκα που αναδείχτηκε στο ισχυρότερο αξίωμα της χώρας. Γεννημένη στο Αμβούργο το 1954 και μεγαλωμένη στη ΛΔΓ, όπου σπούδασε Φυσική και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα Φυσικών Επιστημών, εξελέγη στη γερμανική Μπούντεσταγκ το 1990. Διετέλεσε Ομοσπονδιακή Υπουργός Γυναικών και Νεολαίας (1991-1994), Ομοσπονδιακή Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (1994-1998) και πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (2000-2018). Η Angela Merkel αποχώρησε από την ενεργό πολιτική το 2021.