Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με απόδοση +8,7% η ελληνική «ελίτ» στον MSCI

Alexandros Michailidis / SOOC

Αύριο βράδυ οι αλλαγές στους δείκτες MSCI

Σε ρυθμούς MSCI «χορεύει» αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αύριο τα μεσάνυχτα θα δημοσιευθεί η καθιερωμένη τακτική αναθεώρηση των δεικτών, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στον ελληνικό βασικό δείκτη Standard Greece, ο οποίος μέχρι και σήμερα περιλαμβάνει 10 μετοχές.

Πρόκειται για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Πειραιώς, Mytilineos, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil.

Βακάκης: Πώς σε 7 χρόνια πούλησε το 10% της Jumbo

Τα πιθανά σενάρια

Κατά την επικείμενη αναθεώρηση, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην υπάρξουν προσθήκες ή αφαιρέσεις από τον ελληνικό δείκτη, με τον MSCI Standard Greece να παραμένει ως έχει σε ό,τι αφορά τη σύνθεσή του.

Το σενάριο για πιθανή προσθήκη είτε της Helleniq Energy, είτε της Titan Cement συγκεντρώνει από μικρές έως ελάχιστες πιθανότητες.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν αλλαγές σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα στάθμιση των ελληνικών μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι την υψηλότερη βαρύτητα, αυτήν την στιγμή, διαθέτει η Εθνική Τράπεζα με 16,5%, ενώ ακολουθούν η Eurobank με 14,6%, η Τρ. Πειραιώς με 11,2% και η Mytilineos με 10,7%.

Βοτσαρίδης: Η… μοναχικότητα στο Χρηματιστήριο, τα νούμερα ρεκόρ και ο παράγοντας «Χ»

Απόδοση

Σήμερα, η απόδοση του MSCI Standard Greece αγγίζει το +8,7% μέσα στο 2024, ξεπερνά το +35% στο 12μηνο και υπερβαίνει το +17% στην 3ετία. Πρόκειται για ποσοστιαίες μεταβολές, οι οποίες είναι αισθητά υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του MSCI Αναδυόμενων Αγορών (+2,83%, +9,88% και -5,69%, αντίστοιχα), όπου εξακολουθεί να ανήκει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Την ίδια στιγμή, η σύγκριση είναι ευνοϊκή και σε σχέση με τον κοινό δείκτη του MSCI για τις Αναπτυγμένες και τις Αναδυόμενες Αγορές (MSCI ACWI), o οποίος κερδίζει μόλις +4,63% στο 2024, +17,46% στο τελευταίο 12μηνο και +4,27% στην 3ετία.

Φθηνότερες

Και το σημαντικότερο είναι ότι οι μετοχές του ελληνικού δείκτη παραμένουν σημαντικά πιο ελκυστικές και «φθηνές» σε σχέση με τις αντίστοιχες στο εξωτερικό, με τον δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E να κυμαίνεται στο 7,4x (15,84x για τον MSCI Emerging Markets και 20,52x για τον MSCI ACWI) και τον πρόδρομο δείκτη P/E για το 2024 να πέφτει στο 7,05x (12,1x για τον MSCI Emerging Markets και 17,08x για τον MSCI ACWI).

Χρηματιστήριο: Η… αντεπίθεση των μικρών τεχνολογικών μετοχών – Ράλι έως 60% στο 30ήμερο

Η τρέχουσα στάθμιση των μετοχών του MSCI Standard Greece

• Εθνική 16,5%
• Eurobank 14,6%
• Πειραιώς 11,2%
• Mytilineos 10,7%
• Alpha Bank 9,9%
• Jumbo 9,4%
• ΟΠΑΠ 8,1%
• ΟΤΕ 7,5%
• ΔΕΗ 6,6%
• Motor Oil 5,0%

Χρηματιστήριο: Τα 13 φθηνότερα blue chips μετά τα κέρδη – ρεκόρ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)