Skip to main content

Ίχνη υπόγειου ωκεανού στον Τιτάνα

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου ίσως είναι υδάτινος κόσμος

Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε ότι στο ηλιακό μας σύστημα μόνο η Γη διαθέτει νερό σε υγρή μορφή το οποίο εκτός των άλλων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την παρουσία της ζωής. Όμως σε δορυφόρους πλανητών του ηλιακού μας συστήματος όπως η Ευρώπη (Δίας) και ο Εγκέλαδος (Κρόνος) καθώς και σε πλανήτες νάνους όπως ο Πλούτωνας και η Δήμητρα έχει διαπιστωθεί ή υποδειχθεί η ύπαρξη υπόγειων ωκεανών γεγονός που τους καθιστά υποψήφιους κόσμους που φιλοξενούν ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA αναφέρει ότι η μελέτη δεδομένων που της αποστολής Cassini υποδεικνύουν την παρουσία υπόγειου ωκεανού στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Ο Τιτάνας σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που ήταν η Γη στη βρεφική της ηλικία για αυτό και τα τελευταία 15 χρόνια αποτελεί μόνιμο στόχο παρατηρήσεων από την επιστημονική κοινότητα αφού εκτός των άλλων μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για το πως εξελίχθηκε ο πλανήτης μας.

H αμμωνία

Η αποστολή Cassini της NASA θεωρείται μια από τις σημαντικές και πετυχημένες στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος. Το σκάφος της αποστολής μελέτησε το σύστημα του Κρόνου από για 12 χρόνια και παρά το γεγονός ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε το 2017 τα δεδομένα που κατέγραψε το σκάφος από τον πλανήτη και τους δεκάδες δορυφόρους του συνεχίζουν να αποκαλύπτουν άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τον άρχοντα των δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος και τα φεγγάρια του.

«Το υγρό νερό είναι μια από τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση της ζωής. Το νερό σπάνια υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια των κόσμων του ηλιακού μας συστήματος αλλά ορισμένα φεγγάρια όπως ο Τιτάνας περιέχουν υπόγειους ωκεανούς. Ο ωκεανός του Τιτάνα πιθανότατα σχηματίστηκε πριν από πολύ καιρό γεγονός που εγείρει το ερώτημα γιατί δεν έχει ακόμη παγώσει στο ψυχρό περιβάλλον που επικρατεί στον δορυφόρο μακριά από τον Ήλιο. Η μελέτη μας υποστηρίζει την εξήγηση ότι η αμμωνία επέκτεινε τη ζωή του υγρού ωκεανού στον Τιτάνα. Επιπλέον, παρέχει μια εικόνα για τα βαθύτερα στρώματα του Τιτάνα» αναφέρει ο Σάντερ Γκούσενς του Διαστημικού Κέντρου Γκοντάρντ της NASA, επικεφαλής της μελέτης με τους ερευνητές να θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού στον Τιτάνα αλλά να μην αποτελείται από τελικά από νερό αλλά από υγρή αμμωνία.

Naftemporiki.gr