Skip to main content

Ποιος είναι ο ρωσικός «Ποσειδώνας» που θα μπορούσε να καταστρέψει τη Βρετανία

«Η Μόσχα θα μπορούσε να εξαλείψει τη Βρετανία από τον χάρτη με μία μόνο πυρηνική τορπίλη Poseidon»

Ο Ντμίτρι Κισελιόφ, ο πιο δημοφιλής παρουσιαστής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, προειδοποίησε ανήμερα την Πρωτομαγιά στην εκπομπή του ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαλείψει τη Βρετανία από τον χάρτη με μία μόνο πυρηνική τορπίλη Poseidon.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρηνική αυτή τορπίλη θα μπορούσε να πνίξει το Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από ένα παλιρροϊκό κύμα ραδιενεργού θαλασσινού νερού μήκους 500 μέτρων.

Ίσως ακούγονται υπερβολικές οι εκτιμήσεις του Ντμίτρι Κισελιόφ, αλλά και πριν από μερικές εβδομάδες και η Wall Street Journal προειδοποίησε επίσης για τις τρομακτικές δυνατότητες της τορπίλης Poseidon.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποβρύχιο drone γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες ως “Kanyon”, που είναι βασικά μια πολύ μεγάλη, αυτόνομη τορπίλη οπλισμένη με πυρηνική κεφαλή.

Έχει μήκος περίπου 20 μέτρα, μπορεί να φτάσει τα 1.000 μέτρα βάθος και έχει βεληνεκές τουλάχιστον 10.000 χλμ.

«Πρόκειται για μια τορπίλη που έχει εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια, μπορεί να ταξιδέψει με μεγάλη ταχύτητα και στη συνέχεια να πλήξει μια περιοχή με πυρηνική γροθιά», λέει ο Ντέιβιντ Χάμπλινγκ, ένας δημοσιογράφος τεχνολογίας που ειδικεύεται στην άμυνα και έχει γράψει ένα βιβλίο για τα drones.

Ο «Ποσειδώνας» που κατασκευάστηκε πέρυσι, ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας με αφορμή τα στρατιωτικά γυμνάσια που ανακοίνωσε η Μόσχα, καθώς το νέο αυτό όπλο θα παίξει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική πυρηνική δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας λένε ότι με βάση όσα είναι γνωστά για το όπλο και τις διαστάσεις του, η απόδοση της πυρηνικής κεφαλής του «Ποσειδώνα» θα μπορούσε να φτάσει τους 2 μεγατόνους – αριθμός που έχει αναφερθεί επανειλημμένα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για μια ισχύ 100 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα, η οποία ήταν περίπου 15 κιλοτόνων, και περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη από την τελευταία έκδοση της πυρηνικής βόμβας B61 που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ.

Ένα «ασταμάτητο» υποβρύχιο drone

«Μεγάλο μέρος των πραγματικών δυνατοτήτων του «Ποσειδώνα» παραμένει τυλιγμένο στο μυστήριο, αλλά τα βασικά του πλεονεκτήματα πιστεύεται ότι είναι η ικανότητά του να λειτουργεί σε πολύ μεγάλο βάθος και πολύ γρήγορα, καθιστώντας δύσκολη την αναχαίτισή του», εξηγεί ο  Χάμπλινγκ.

«Αυτό που παρακίνησε την ανάπτυξή του «Ποσειδώνα» ήταν η φιλοδοξία της Ρωσίας να επιδείξει μια σειρά όπλων που μπορούν να αποφύγουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πάβελ Ποντβίγ, ειδικός στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Ερευνα του Αφοπλισμού (UNIDIR).

Η τορπίλη Poseidon αναφέρεται ως drone επειδή μπορεί να πλοηγείται αυτόνομα και μπορεί ακόμη και να έχει τη δυνατότητα να ανακατευθύνεται εξ αποστάσεως ή να ματαιώνεται η αποστολή της, μετά την εκτόξευση.

Η τορπίλη εκτιμάται ότι έχει τελική ταχύτητα πάνω από 50 μίλια την ώρα -κάτι που την καθιστά δύο φορές πιο γρήγορη από ένα συμβατικό υποβρύχιο και πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

«Είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί γιατί αν και υπάρχουν πυραυλικές άμυνες, πολύ λίγες χώρες είναι έτοιμες να αμυνθούν ενάντια σε μια πυρηνική τορπίλη, ιδιαίτερα αυτή που κινείται πολύ γρήγορα», τονίζουν οι ειδικοί

Ο «Ποσειδώνας» είναι κατασκευασμένος από τιτάνιο, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να αντέχει στην πίεση σε ακραία βάθη και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στον βυθό.

Στόχος οι παράκτιες πόλεις

Οι Ρώσοι λένε πάντως ότι η τορπίλη Poseidon θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2027, ως οπλικό σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από δύο κατηγορίες υποβρυχίων Belgorod και Khabarovsk.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του H I Sutton, εμπειρογνώμονα σε στρατιωτικές και υποβρύχιες υποθέσεις, «δεν είναι σαφές εάν θα αναπτυχθεί σε υποβρύχια ή σε πλοία επιφανείας.

Πρόκειται για όπλο «δεύτερου πλήγματος», όπως ονομάζεται στην πυρηνική στρατηγική το «απαντητικό χτύπημα» σε μια πυρηνική επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στόχος του «Ποσειδώνα» θα ήταν παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες  Κρατάμε την αναπνοή μας πάντως και ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ…