Skip to main content

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρόντες στη συνάντηση είναι οι δύο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αγκυρα η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, παρόντες είναι οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Μετά το πέρας και των διευρυμένων επαφών θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο από τους δύο ηγέτες και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή.

Οπως έγινε γνωστό, στο δείπνο που θα παραθέσει η τουρκική προεδρία περί τις 6 το απόγευμα, θα παρευρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Η ατζέντα

Στόχος της Αθήνας είναι να επιτευχθούν βήματα προόδου ώστε οι όποιες διαφορές να μην παράγουν ή οδηγούν αυτόματα σε εντάσεις.

Κρίσιμο είναι να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά και να υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά θεμάτων που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, την εφαρμογή  δηλαδή της λεγόμενης «θετική ατζέντα».

Υπέρμετρες προσδοκίες στην Αθήνα δεν υπάρχουν. Οι διαφωνίες παραμένουν ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους.

Η κυβερνητική πλευρά επαναλαμβάνει ότι θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου καθώς οι «κόκκινες γραμμές της χώρας» είναι γνωστές και δεδομένες.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού τετ α τετ αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν»

«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Μάλιστα, έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και επανέλαβε ότι «είμαστε γείτονες, όχι εχθροί». Σημείωσε πως «ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις.

Το επίσημο πρόγραμμα

15:30 Yποδοχή κ. Πρωθυπουργού από τον Τούρκο Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο
15:45-16:30 Συνάντηση περιορισμένης σύνθεσης κ. Πρωθυπουργού με Τούρκο Πρόεδρο (1+2)
16:30-17:15 Διευρυμένες συνομιλίες (1+10)
17:15-17:45 Δηλώσεις στον Τύπο
18:00-19:15 Επίσημο Δείπνο
19:45 Αναχώρηση κ. Πρωθυπουργού από Άγκυρα