Skip to main content

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με στόχο τα «ήρεμα νερά»: Τι μπαίνει στο τραπέζι – Ποιες οι κόκκινες γραμμές

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 15:30 - Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου

Με στόχο να γίνουν βήματα προόδου και οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις θα συναντηθούν σήμερα στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρίσιμο είναι να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά και να υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά θεμάτων που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, τη λεγόμενη «θετική ατζέντα».

Στην Αθήνα βέβαια δεν έχουν υπέρμετρες προσδοκίες, καθώς γνωρίζουν πως οι διαφωνίες παραμένουν, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους. Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου σημειώνεται χαρακτηριστικά από την κυβερνητική πλευρά και με σαφήνεια έχουν μπει οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Κοινές προκλήσεις και θετική ατζέντα

Σε αυτή τη συγκυρία έμφαση δίνεται σε μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, αλλά και στο πεδίο της οικονομίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σημερινού τετ α τετ αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Μάλιστα, έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και επανέλαβε ότι «είμαστε γείτονες, όχι εχθροί». Σημείωσε πως «ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις.

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ο πρωθυπουργός θα θέσει πάντως το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στον Τούρκο πρόεδρο.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία» σημείωσε και επεσήμανε:

«Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση».

Τα θαλάσσια πάρκα και οι δηλώσεις Ερντογάν

Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα, αυτό που σημειώνεται από την Αθήνα είναι πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είναι αμιγώς περιβαλλοντική.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» μίλησε πάλι για επίλυση των προβλημάτων ως πακέτο και ανέφερε πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του. Παράλληλα σημείωσε πως «φυσικά, υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο αριθμός των θεμάτων στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε δεν είναι μικρός.