Ικανοποίηση σε Αθήνα – Ε.Ε. από τη συζήτηση για τη Ρωσία

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 22:52
UPD:30/01/2015 11:23
ΑΠΕ ΜΠΕ/Mario Salerno

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγιερ.

A- A A+

Για έναν καλό συμβιβασμό κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του κειμένου συμπερασμάτων για την υπόθεση της Ρωσίας, το οποίο υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. με ομοφωνία κατά την έκτακτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη στάση της χώρας μας στο έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε..  

«Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.  

EURONEWS

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., τροποποιήθηκε.

Σημείωσε, δε, ότι όπως είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, η ελληνική αντιπροσωπεία, με ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά υπερασπιζόμενη αυστηρά τις απόψεις της, συνέβαλε σε αυτόν τον συμβιβασμό.

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι το τροποποιημένο κείμενο υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις. 

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η δε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία αφορά μόνο την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών. 

Οι αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων

EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, από το κείμενο των συμπερασμάτων αφαιρέθηκε η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, η οποία εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας.

Επιπλέον, αφαιρέθηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την Ε.Ε. ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και προστέθηκε αναφορά για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων. Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτό αφορά πρωτίστως την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τις κυρώσεις, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αποφασίστηκε η εξάμηνη παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων κατά προσώπων, έναντι δωδεκάμηνης παράτασης που είχε προταθεί.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή νέων προσώπων στους καταλόγους των κυρώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αναβάλλεται για αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις. Όπως είπε, απεφεύχθη ρητή αναφορά σε Ρώσους υπηκόους.

Ακόμα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι αφαιρέθηκε η αναφορά στην ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.

Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα), ως εκ τούτου η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί ποιος είναι ακριβώς ο στόχος της Ε.Ε. στη Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη.

EURONEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία επιχείρησε να βάλει βέτο όταν αφαιρέθηκε η αναφορά για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ σε διάλογο με τη Ρωσία και όχι με κυρώσεις.

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε «άθλια και συκοφαντικά» τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με τη στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..

«Ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει να υιοθετούμε άκριτα το κείμενο που μας στέλνουν οι Βρυξέλλες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Reuters για τη στάση του κ. Κοτζιά

Εκτός από την Ελλάδα που ζήτησε να καθυστερήσει η όποια απόφαση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την ίδια άποψη είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αυστρίας, σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο και σχολιάζει πως πολύ γρήγορα ο κ. Κοτζιάς  διέλυσε κάθε ανησυχία ότι θα τορπίλιζε κάθε προσπάθεια για την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών που επικαλείται το Reuters, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στους συναδέλφους του «Δεν είμαι μαριονέτα της Ρωσίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή