Skip to main content

Ιταλία: «Στην Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσουμε την ένοπλη σύρραξη»

g7italy.it/

Τι ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε

«Στην Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσουμε την ένοπλη σύρραξη, να βγούμε από τη δίνη του πολέμου», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «είμαι της άποψης ότι πρέπει να εργαστούμε για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Οι προβλέψεις που είχαν γίνει, απέτυχαν. Αν είχαμε κάνει μεγαλύτερες διπλωματικές προσπάθειες, τώρα θα είχαμε πετύχει μια διαφορετική λύση».

Πρόσθεσε δε, ότι το κόμμα του ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις της Ένωσης, ότι χαρακτηρίζεται από «φιλοευρωπαϊκή αλλά και κριτική προσέγγιση» ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ευρωβουλευτές του να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί και δικό μας στόχο, αλλά χωρίς η Ευρώπη να συνεχίσει να επικεντρώνεται σε μια “οικονομία πολέμου”. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια πραγματική, κοινή εξωτερική πολιτική και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα θα αποτελέσει φυσική συνέπεια», πρόσθεσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, τέλος, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «παρά την φρικιαστική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους τριάντα πέντε χιλιάδες νεκρούς της Γάζας» και ότι «η Ιταλία έπρεπε να υπερψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης και όχι να διαλέξει την αποχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ