Skip to main content

3 λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να εκθρονιστεί το δολάριο

Τι εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley

«Ποιο νόμισμα θα θέλατε να κατέχετε αν τα παγκόσμια χρηματιστήρια αρχίσουν να υποχωρούν και η παγκόσμια οικονομία τείνει να οδηγηθεί σε ύφεση; Θα θέλατε να τοποθέτησετε σε δολάρια, επειδή αυτή είναι ιστορικά η αντίδραση σε τέτοιου είδους γεγονότα». Αυτό δήλωσε ο James Lord, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Morgan Stanl την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με τις ανησυχίες για αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αξία του δολαρίου ως το κορυφαίο νόμισμα των κεντρικών τραπεζών και του διεθνούς εμπορίου μάλλον δεν πρόκειται να μειωθεί σύντομα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, την οποία επικαλείται το Bussines Insider.

Ο εκτοπισμός ενός κυρίαρχου νομίσματος είναι κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια δεκαετιών, δήλωσαν εξάλλου στο παρελθόν οικονομολόγοι στο Business Insider, καθώς χρειάζεται χρόνος για να στραφεί ο κόσμος σε άλλα νομίσματα από τη στιγμή που ένα κυρίαρχο νόμισμα αναγνωρίζεται ως «ασφαλές».

Αντίπαλοι όπως το κινεζικό γουάν ή το ιαπωνικό γεν ή ακόμη και ένα κοινό νόμισμα των BRICS θα μπορούσαν να διαταράξουν τα στατιστικά του δολαρίου, προειδοποιούν κάποιοι ειδικοί, αλλά υπάρχουν βασικοί λόγοι για τους οποίους η κυριαρχία του δολαρίου δεν πρόκειται να εξαλειφθεί σύντομα, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley.

«Στο κάτω-κάτω, το δολάριο δεν έχει στην πραγματικότητα κανέναν ανταγωνιστή», πρόσθεσε ο Michael Zezas, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η   τράπεζα, επισήμανε τρεις παράγοντες που θα διατηρήσουν το δολάριο ως το κορυφαίο «χαρτί» στις χρηματοπιστωτικές αγορές:

1.Το γουάν δεν είναι επαρκώς ρευστοποιήσιμο

Το Κινεζικό γουάν   το οποίο οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο προσπαθούν να καθιερώσουν ως διεκδικητή της θέσης του δολαρίου στην παγκόσμια σκηνή, δεν είναι ικανοποιητικά ρευστοποιήσιμο για να διαταράξει πραγματικά την κυριαρχία του δολαρίου, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στους αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους που εφαρμόζει η Κίνα στο νόμισμά της, οι οποίοι περιορίζουν την ποσότητα των μετρητών που μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από τη χώρα.

Ερωτήματα υπάρχουν επίσης σχετικά με την οικονομία της Κίνας, δεδομένης της πτώσης της καταναλωτικής ζήτησης και της συνεχιζόμενης κρίσης ακινήτων της χώρας.

«Η Κίνα μπορεί να σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά την αποτίμηση μεγαλύτερου μέρους του διμερούς εμπορίου της  σε γουαν αλλά ο αντίκτυπος που θα έχει κάτι τέτοιο στους παγκόσμιους δείκτες της νομισματικής κυριαρχίας θα είναι μάλλον μικρής κλίμακας», λέει ο Lord.

2. Οι ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν το δολάριο

Οι κινδυνολόγοι κατά του δολαρίου λένε ότι η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα μειώνεται, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το διογκούμενο χρέος των ΗΠΑ, ύψους πάνω από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ.

Ωστόσο, αυτό έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ, δεδομένης της μακρόχρονης φήμης του νομίσματος ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο με υψηλή ρευστότητα.

«Καταλαβαίνω την ανησυχία, αλλά για το ορατό μέλλον, δεν υπάρχουν πολλά που να την δικαιολογούν», δήλωσε ο Zezas.

«Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, ενδέχεται να υπάρξει κάποια δημοσιονομικά ανοίγματα στο τραπέζι, αλλά δεν θα πρόκειται για κάτι εξωφρενικό κατά την άποψή μας. Και εκτός αν πιστεύουμε ότι η Fed δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό – και οι οικονομολόγοι μας σίγουρα πιστεύουν ότι μπορεί – τότε είναι δύσκολο να δούμε το δολάριο να οδεύει προς την αστάθεια».

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει δραματικά από τα υψηλά του επίπεδα από το 2022, παρά τις δαπάνες της εποχής της πανδημίας και τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό, από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% πριν από αρκετά χρόνια.

3. Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση

Ενώ τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin είναι ρευστοποιήσιμα, παράλληλα είναι πολύ ευμετάβλητα για να θεωρηθούν πραγματική εναλλακτική λύση στο δολάριο, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές.

«Εάν κατέχω ένα κρυπτονόμισμα που αυξάνεται, ας πούμε, κατά 10% το μήνα, είναι λιγότερο πιθανό να το χρησιμοποιήσω για συναλλαγές και αντ’ αυτού θα το αποθηκεύσω στο πορτοφόλι μου για να επωφεληθώ από την αύξηση της τιμής του», δήλωσε ο David Adams, επικεφαλής της στρατηγικής G10 FX της Morgan Stanley.

«Τώρα, οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν σχετικά με το αν τα κρυπτονομίσματα πρόκειται να ανατιμηθούν ή να υποτιμηθούν, αλλά θα υποστήριζα ότι το ιδανικότερο αποτέλεσμα για ένα κυρίαρχο νόμισμα δεν είναι κανένα από τα δύο», κατέληξε.

naftemporiki.gr