Αιματοβαμμένες εκλογές στο Αφγανιστάν με περισσότερους από 200 νεκρούς

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014 12:58
UPD:13:00
REUTERS/OMAR SOBHANI
A- A A+

Τουλάχιστον 227 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 33 πολίτες, σκοτώθηκαν κατά τον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

«Δεκαοκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες και 74 τραυματίστηκαν. Επίσης 63 πολίτες τραυματίστηκαν σε διαφορετικά σημεία της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζαχίρ Ατζίμι.

Ο ίδιος είπε ότι 176 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 93 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο.

Εξάλλου οι Ταλιμπάν έκοψαν τα σημαδεμένα με μελάνι δάχτυλα 11 ψηφοφόρων για να τους τιμωρήσουν που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Οι ψηφοφόροι βουτούν το δάχτυλό τους σε μελάνι για να αποφευχθεί να ψηφίσουν δεύτερη φορά. Εκτός από τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους χθες, 11 αστυνομικοί και 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

EURONEWS

Παρά την αιματοχυσία εκατομμύρια Αφγανοί προσήλθαν στις κάλπες και σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή οι ψηφοφόροι ήταν περισσότεροι από 7 εκατ., αριθμός ανάλογος με αυτόν που συμμετείχε στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Παρατηρητές και άλλοι αξιωματούχοι στην Καμπούλ ανησυχούν ότι αν η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρή εξαιτίας των προβλημάτων στη διεξαγωγή των εκλογών και των φόβων για νοθεία θα είναι δύσκολο ο δεύτερος να αποδεχθεί την ήττα του.

EURONEWS

Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 2 Ιουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή