Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 14:14
UPD:15:20
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

«Η Ελλάδα θα είναι όρθια σε μια πορεία ανάκαμψης, έχοντας πετύχει να έχει ένα πρωτόγνωρο πρωτογενές πλεόνασμα, να καλύπτει από μόνη της τις ανάγκες της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντ. Σαμαράς.

A- A A+

«Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Στρασβούργο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας ξεπερνάει την κρίση και στέκεται πλέον όρθια μέσα στο ευρώ.

«Η Ελλάδα θα είναι όρθια σε μια πορεία ανάκαμψης, έχοντας πετύχει να έχει ένα πρωτόγνωρο πρωτογενές πλεόνασμα, να καλύπτει από μόνη της τις ανάγκες της. Η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση της, η Ευρώπη ξεπερνάει την κρίση της. Ασφαλώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά στεκόμαστε στα πόδια μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Η χώρα μου πόνεσε περισσότερο από κάθε άλλο λαό τα τελευταία χρόνια, είναι ακόμη τραυματισμένη, πονάει ακόμη, αντιμετωπίζει την κοινωνική συνοχή ως κυρίαρχο πρόβλημά της, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έως σήμερα, αλλά στέκεται όρθια, μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι μέσα από την κρίση η Ευρώπη πέτυχε αυτό που θεωρούσαν πολλοί ανέφικτο, να μείνει δηλαδή ενωμένη, να αρχίσει να θεραπεύει τις αδυναμίες της και να τις ξεπερνάει. Ανέφερε ακόμη ότι είναι ευθύνη όλων να συνεχιστεί η πορεία αυτή απρόσκοπτα.

Αναπτύσσοντας τους άξονες των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε την Ευρώπη, αλλά τι είδους Ευρώπη θέλουμε». «Περισσότερη και καλύτερη ευρώπη σημαίνει ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ευκαιρίες για όλους, ευημερία και προοπτική για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε.

Επανέλαβε παράλληλα ότι πρώτη προτεραιότητα της χώρας μας στο πλαίσιο της προεδρίας είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση, ενώ κύρια έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ειδικά των ΜμΕ, αλλά και στις επενδύσεις υποδομής που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ ενώ επανέλαβε την ανάγκη αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που έχουν πάρει «οξύτατη διάσταση». Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη συνολικής διαχείρισης του προβλήματος, της επίδειξης αλληλεγγύης στο θέμα της ασφάλειας των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και της πάταξης της μαφίας των διακινητών μεταναστών.

AMNAWEBTV

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο έργο μπροστά της, και γι' αυτό – όπως είπε – χρειάζεται αλληλεγγύη και στήριξη.

Για την τρόικα

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και απομένουν ζητήματα στον διαρθρωτικό τομέα. Αναφερόμενος δε στη νέα επίσκεψη της τρόικας το επόμενο διάστημα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί περαιτέρω για θέματα υψηλότερης φορολογίας ή μικρότερων συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι το κατά πόσο θα πρέπει το ΔΝΤ να υπάρχει ή όχι ως εταίρος στον χώρο των δανειστών «είναι θέμα που απαιτεί μεγάλη συζήτηση».

Με τη σειρά του ο κ. Σουλτς παρατήρησε ότι η ύπαρξη της τρόικας δεν είναι κάτι κακό, αλλά όπως είπε, το θέμα είναι τι ακριβώς κάνει. «Δεν μπορεί να γίνει επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο με περικοπές στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

«Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να γίνουν το 2016 οι βουλευτικές εκλογές, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν θέλει πρόωρες εκλογές.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα. «Εχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, πιστεύω ότι αγαπούν τη χώρα τους και τα παιδιά τους, δεν αμφιβάλλουν για το αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι. Πιστεύω επίσης ότι το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε αφήσει πίσω, η ανάκαμψη βρίσκεται μπροστά μας, οι Έλληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κρίση, ούτε αβεβαιότητες του τύπου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση «δεν δίνει καμία εναλλακτική ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον».

Ο κ. Σουλτς παρατήρησε τέλος πως οι Έλληνες τον Μάιο δεν θα ψηφίσουν για κυβέρνηση, αλλά για ευρωβουλευτές.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή