Ευρωκοινοβούλιο: Απώλειες εδρών για 13 χώρες για την είσοδο της Κροατίας

Τρεις έδρες θα χάσει η Γερμανία, από μία άλλες 12 χώρες
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 17:12
REUTERS/VINCENT KESSLER

Οι Ευρωβουλευτές κατέληξαν σε μία «συμβιβαστική λύση», η οποία εδράζεται επί της διπλής αρχής ότι «κανένα κράτος δεν πρόκειται να κερδίσει έδρες» και «και κανένα κράτος δεν μπορεί να χάσει περισσότερες από μία έδρα».

Δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ πρόκειται να απολέσουν από μια έδρα το καθένα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, ενώ η Γερμανία θα χάσει τρεις, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για τον αριθμό των ευρωβουλευτών που πρόκειται να παραχωρήσουν τη θέση τους σε εκλεγμένους από την Κροατία.

Η βαλκανική χώρα αναμένεται να ενταχθεί στην Ένωση το καλοκαίρι.

Η ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν ανά χώρα κατέστη αναγκαία, καθ’ ότι τίθεται παράλληλα σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει μέγιστο αριθμό ευρωβουλευτών τους 751, έναντι 754 σήμερα και 766 που θα έφθαναν μετά την ένταξη των 12 εκλεγμένων από την Κροατία.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι Ευρωβουλευτές κατέληξαν σε μία «συμβιβαστική λύση», η οποία εδράζεται επί της διπλής αρχής ότι «κανένα κράτος δεν πρόκειται να κερδίσει έδρες» και «και κανένα κράτος δεν μπορεί να χάσει περισσότερες από μία έδρα», πλην της Γερμανίας, που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της ΕΕ, καθώς η Συνθήκη προβλέπει ανώτερο αριθμό ευρωβουλευτών ανά κράτος τους 96, ενώ σήμερα η χώρα αυτή αριθμεί 99.

Εκτός της Γερμανίας, το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει την αφαίρεση μίας έδρας από 12 κράτη: την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή