Συρία: Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο Ασαντ

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος
Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 19:18
UPD:19:25

Την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη Συρία από το 1963 μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, σε ομιλία του ενώπιον της νέας κυβέρνησης που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Όπως διευκρίνισε, ο νόμος που θα καταργεί τον προηγούμενο με βάση τον οποίο εφαρμοζόταν επί 48 χρόνια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα τεθεί σε ισχύ εντός της επόμενης εβδομάδας. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η νέοι νόμοι δεν θα είναι «επιεικείς» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «σαμποτάζ».

Προτεραιότητά μου, πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος, παραμένει η σταθερότητα της χώρας. Υποστήριξε επίσης ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για «να ενισχυθεί το εσωτερικό μέτωπο» μετά τις αιματηρές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων κατά τις κινητοποιήσεις αυτές. «Το αίμα που χύθηκε μας θλίβει Λυπούμαστε για το θάνατο όλων αυτών των ανθρώπων, πολιτών ή αστυνομικών, και τους θεωρούμε μάρτυρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την μετάδοση της ομιλίας του Σύρου προέδρου χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη της νότιας Συρίας, Ντεράα, φωνάζοντας ότι «ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς».

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία από το τέμενος Ομάρι στην παλιά συνοικία της πόλης και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Σαράγια στο κέντρο της πόλης. Πολλοί από αυτούς κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες των θυμάτων των πρόσφατων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, δήλωσαν τηλεφωνικώς στο Reuters οι αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη που συνορεύει με την Ιορδανία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή