«Πώς θα ζήσουμε μαζί;»

Κυριακή, 30 Μαΐου 2021 10:03
A- A A+

Τα δέντρα είναι αυτά που αφουγκράζονται τον ψίθυρο του κόσμου και αυτή η ποιητική προσέγγιση αποτέλεσε την έμπνευση για τον Ιταλό καλλιτέχνη και γλύπτη Τζουζέπε Πενόνε, γνωστό για τα μεγάλης κλίμακας γλυπτά δέντρων που αναφέρονται στη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και φυσικού κόσμου.

Η πρώιμη δουλειά του συσχετίζεται συχνά με το κίνημα της Άρτε Πόβερα. Βραβευμένος με το Praemium Imperiale, ο Πενόνε παρουσίασε, στο πλαίσιο της φετινής Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το έργο που έχει τίτλο «Πώς θα ζήσουμε μαζί;», τη δική του εκδοχή για τον διάλογο φύσης και ανθρώπου, φυτεύοντας μια λεύκα στα νερά των καναλιών της Βενετίας, κοντά στο Αρσενάλε, ένα δέντρο που στα κλαδιά του λικνίζεται μια βαριά πέτρα. Το έργο  «The Listener», παρουσιάζει την ιδέα ενός σιωπηλού δυνητικού ακροατή σε καθέναν που το βλέπει ή το πλησιάζει.

Ο Ιταλός δημιουργός επέλεξε το δέντρο που αφουγκράζεται συμβολικά τη γη και τα όντα της εδώ και αιώνες, ως έμβλημα σοφίας και κατανόησης. Μας παρουσιάζει μέσα στο νερό έναν τόπο συνομιλίας και αναστοχασμού, προάγοντας τον διάλογο τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους γύρω μας και τον κόσμο.

Είναι η δική του συμβολή στον προβληματισμό που θέτει το θέμα της Μπιενάλε και σχετίζεται, όχι με τον τρόπο που μπορούμε να ζούμε ο ένας με τον άλλο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ακούμε, κατά συνέπεια να κατανοούμε ο ένας τον άλλο στην κοινωνία του 21ου αιώνα.

Ο Πενόνε δημιούργησε αυτό το δέντρο για το ίδρυμα Vulsat Foundation, που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε σχέση με τα ζητήματα ακρόασης και επικοινωνίας, τα οποία θεωρεί θεμελιώδη στην επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων του κόσμου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή