ΜΙΝΙ: Θετικές «μεταλλάξεις» με προοπτική

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 10:30
UPD:11/05/2021 13:46
A- A A+

Δείχνει ίδιο. Κι όμως, είναι αρκετά διαφορετικό. Δύο δεκαετίες στο προσκήνιο του στιλ, με εχέγγυο το μοναδικό design βασισμένο στο αρχέγονο σχέδιο του Isigonis, το σύγχρονο MINI, προχωρεί στο επόμενο θεαματικό βήμα. Το παγκόσμιο λανσάρισμα της τελευταίας έκδοσης του 3θυρου ΜΙΝΙ, του 5θυρου ΜΙΝΙ και του MINI Cabrio ξεκίνησε το Μάρτιο του 2021. Η ολοκληρωμένη σχεδίαση, η τεχνολογία και η πολυτέλεια θα δώσουν, σύμφωνα με την εταιρία, νέα πνοή και στο ηλεκτρικό MINI Cooper SE.

Νέα σχεδιαστική γλώσσα, λοιπόν, που αναδεικνύει την ουσία ενός ΜΙΝΙ απομακρύνοντας κάθε τι περιττό, όπως λένε οι αρμόδιοι του project. Μέσα από την αισθητική αναβάθμιση τα στοιχεία κλειδιά στην εμφάνιση του ΜΙΝΙ έρχονται στο προσκήνιο και εκσυγχρονίζονται στο πλαίσιο της σχεδιαστικής λιτότητας. Το εμπρός τμήμα του 3θυρου MINI συμπεριλαμβανομένου του MINI Cooper SE, του 5θυρου MINI και του MINI Cabrio είναι ιδιαίτερα εκφραστικό. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η χαρακτηριστική μάσκα, της οποίας το εξαγωνικό πλαίσιο καταλαμβάνει τώρα σημαντικά περισσότερο χώρο και οι στρογγυλοί προβολείς που αποτελούν σήμα κατατεθέν της MINI. Τα φώτα στάθμευσης αντικαθίστανται από κάθετους αεραγωγούς στα εξωτερικά άκρα, ώστε να δημιουργούνται τα air curtains που βελτιώνουν την αεροδυναμική. Η κεντρική λωρίδα του προφυλακτήρα, που λειτουργεί και ως βάση πινακίδας κυκλοφορίας, είναι τώρα βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος, ξεφεύγοντας από το μαύρο.

Οι κλασικές αναλογίες MINI και οι κοντοί πρόβολοι παραμένουν τα στοιχεία κλειδιά στο προφίλ του αυτοκινήτου. Τα νέα τόξα των θόλων των τροχών είναι εντυπωσιακά. Επιπλέον, οι δείκτες πορείας (φλας) που ενσωματώνονται στα επανασχεδιασμένα φινιστρίνια υιοθετούν τεχνολογία LED. Σχεδιαστική λιτότητα εφαρμόζεται και στο πίσω τμήμα των μοντέλων ΜΙΝΙ με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ένα μαύρο πλαίσιο αντιγράφει το εξαγωνικό σχήμα της μάσκας. Το πίσω φως ομίχλης είναι τώρα ενσωματωμένο στην πίσω ποδιά με τη μορφή μιας λεπτής μονάδας LED.

Οι χρωματικές αντιθέσεις της οροφής και των καλυμμάτων των εξωτερικών καθρεπτών είναι από τα πιο εντυπωσιακά σχεδιαστικά στοιχεία που έχουν καταστήσει το MINI πρωτοπόρο στον τομέα της εξατομίκευσης. Εκτός από τους χρωματισμούς Jet Black, Aspen White και Melting Silver paintwork, και την απόχρωση Chili Red για το MINI John Cooper Works, μία πρωτοποριακή και παγκοσμίως μοναδική έκδοση για το φινίρισμα της οροφής προσφέρεται για το 3θυρο και το 5θυρο ΜΙΝΙ. Η νέα Multitone Roof υιοθετεί χρωματική διαβάθμιση από το San Marino Blue μέχρι το Pearly Aqua και το Jet Black, η οποία δημιουργείται με μία νέα τεχνική βαφής που επεκτείνεται από το πλαίσιο του παρμπρίζ μέχρι το πίσω τμήμα. Για το σκοπό αυτό, οι τρεις αποχρώσεις εφαρμόζονται η μία μετά την άλλη με διαδικασία βαφής wet-on-wet. Αυτό το φινίρισμα, γνωστό ως Spray Tech, ενσωματώνεται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγωγής, στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη. Παρόλα αυτά, ελαφρές αποκλίσεις στο χρωματικό μοτίβο συμβαίνουν λόγω των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών, ώστε το κάθε MINI με Multitone Roof να είναι ήδη μοναδικό από το εργοστάσιο.

Η γκάμα φινιρισμάτων εξωτερικού περιλαμβάνει τρία νέα χρώματα. Εκτός από τα φινιρίσματα Rooftop Grey metallic και Island Blue metallic, η έκδοση Zesty Yellow, αρχικά διαθέσιμη μόνο με το MINI Cabrio, θα είναι διαθέσιμη και για τα υπόλοιπα μοντέλα. Στο πλαίσιο της επιλογής Piano Black Exterior, οι χειρολαβές των θυρών, τα πλαϊνά φινιστρίνια, η τάπα του ρεζερβουάρ, τα λογότυπα ΜΙΝΙ στο καπό και το πορτμπαγκάζ και η ονομασία του μοντέλου και οι απολήξεις εξαγωγής, έχουν τώρα γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα, πέρα από τα πλαίσια των προβολέων, τη μάσκα και τα πίσω φώτα. Η γκάμα ζαντών αλουμινίου για το MINI έχει επίσης ανανεωθεί εκτενώς. Διατίθενται πέντε νέες εκδόσεις: Ζάντες 17-ιντσών διατίθενται τώρα σε σχέδιο Tentacle Spoke black, σε Scissor Spoke που προηγουμένως ήταν διαθέσιμο για το MINI Sidewalk Cabrio, και σε μία μαύρη εκδοχή της έκδοσης Pedal Spoke που είχε λανσαριστεί αποκλειστικά για τα μοντέλα 60 Years Edition. Επιπλέον, αλουμινένιες ζάντες 18- ιντσών σε σχέδιο Pulse Spoke, με ομόκεντρο μοτίβο και δίχρωμη εμφάνιση αποτελούν ιδιαίτερες σχεδιαστικές πινελιές, όπως οι ζάντες αλουμινίου John Cooper Works σε σχέδιο Circuit Spoke black.

Μία νέα έκδοση των προβολέων LED με χαρακτηριστική σχεδίαση θα περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό του 3θυρου και του 5θυρου ΜΙΝΙ όπως και του MINI Cabrio. Το εσωτερικό κέλυφος των χαρακτηριστικών στρογγυλών προβολέων δεν είναι πλέον χρωμιωμένο, αλλά μαύρο. Μονάδες LED για τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα φώτων διασφαλίζουν έντονο και ομοιόμορφο φωτισμό στο δρόμο. Μια περιφερειακή φωτοδίοδος υποστηρίζει τη λειτουργία των φώτων ημέρας και των φλας. Η γκάμα λειτουργιών των προαιρετικών προβολέων Adaptive LED περιλαμβάνει φωτισμό στροφής, μεγάλη σκάλα τύπου matrix και φωτισμό κακών καιρικών συνθηκών. Όταν το όχημα στρίβει, μία ανεξάρτητη δέσμη φωτός εστιάζει αυτόματα στη λωρίδα που κατευθύνεται ο οδηγός. Η μεγάλη σκάλα φώτων ελέγχεται επίσης αυτόματα σύμφωνα με την αντίστοιχη κατάσταση της κυκλοφορίας σε ταχύτητες πάνω από 70 χλμ/ώρα. Για το σκοπό αυτό, η αντίστοιχη μονάδα LED διαιρείται σε τέσσερα τμήματα που μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Χάρη σε αυτή τη λειτουργία matrix, η χρήση της μεγάλης σκάλας αποτρέπει το θάμπωμα των οδηγών άλλων οχημάτων. Μόλις η εμπρός κάμερα του MINI ανιχνεύσει ένα αντίθετα ερχόμενο ή προπορευόμενο όχημα, ο χώρος που αυτό καταλαμβάνει φωτίζεται μόνο με το επίπεδο φωτεινότητας της μεσαίας σκάλας φώτων. Ο φωτισμός κακών καιρικών συνθηκών μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός μπουτόν. Όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη, για παράδειγμα λόγω ομίχλης ή έντονης βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης, ο φωτισμός της μεσαίας σκάλας ενισχύεται με μία δέσμη φωτισμού στροφής για πιο αποτελεσματικό φωτισμό του δρόμου.

Τα χαρακτηριστικά πίσω φώτα σε σχέδιο Union Jack αποτελούν επίσης τμήμα του βασικού εξοπλισμού για το 3θυρο MINI, το 5θυρο MINI και το MINI Cabrio. Το γραφικό των πίσω φώτων που είναι εμπνευσμένο από τη βρετανική σημαία τονίζεται ιδιαίτερα από μία πιο σκούρα έκδοση του μοτίβου. Όλες οι λειτουργίες των πίσω φώτων υποστηρίζονται από τεχνολογία LED με εξαίρεση το φως όπισθεν.

Με τις κατάλληλες σχεδιαστικές παρεμβάσεις, το εσωτερικό του 3θυρου MINI, του 5θυρου MINI και του MINI Cabrio είναι πιο προηγμένο, πιο μοντέρνο και με διάχυτη την αίσθηση της υψηλής ποιότητας. Νέα στη γκάμα είναι τα σπορ καθίσματα στη χρωματική έκδοση Light Chequered, που συμπληρώνουν άριστα την εξωτερική απόχρωση Zesty Yellow. Η γνώριμη, υφασμάτινη επένδυση Black Pearl αποκτά μία πιο εκφραστική καρό εμφάνιση που παραπέμπει στο Βρετανικό στυλ του MINI. Οι ραφές στη μαύρη δερματίνη των μαξιλαριών ταιριάζουν χρωματικά με τις υφασμάτινες επενδύσεις των εδρών των καθισμάτων. Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Colour Line, μέχρι πρότινος επιλογή individual, εναρμονίζεται τώρα με το αντίστοιχο χρώμα της επένδυσης των καθισμάτων. Η χρήση χρωμίου έχει μειωθεί σημαντικά σε όλο το εσωτερικό. Οι δύο εξωτερικές εισαγωγές αέρα πλαισιώνονται από μαύρα πάνελ. Οι αεραγωγοί εσωτερικού έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως και τώρα δεν προεξέχουν από το πάνελ του ταμπλό. Το ένθετο, που προαιρετικά διατίθεται στις νέες εκδόσεις Silver Chequered και MINI Yours Aluminium και σε Electric για το MINI Cooper SE, εκτείνεται τώρα σε όλο το πλάτος του ταμπλό στην περιοχή του οδηγού. Η πολυτελής εμφάνιση του χαρακτηριστικού κεντρικού οργάνου έχει επίσης βελτιστοποιηθεί. Μία έγχρωμη οθόνη αφής 8,8”, αγαπημένα μπουτόν αφής και επιφάνειες σε Piano Black high-gloss ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό. Επιπλέον, η μονάδα ελέγχου του ηχοσυστήματος και τα μπουτόν λειτουργίας των φώτων αλάρμ και των συστημάτων υποστήριξης οδηγού είναι ενσωματωμένα πιο αρμονικά στη στρογγυλή μονάδα ελέγχου. Σε συνδυασμό με την επιλογή Ambient Light, μία νέα σχεδίαση με χάραξη λέιζερ βελτιστοποιεί την εμφάνιση του φωτεινού LED δακτυλίου γύρω από το κεντρικό όργανο. Το βασικό χειριστήριο του συστήματος που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα υιοθετεί τώρα μία μαύρη επιφάνεια σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης.

Ένα σπορ δερμάτινο τιμόνι νέας σχεδίασης με μπουτόν πολλαπλών λειτουργιών περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων του 3θυρου MINI, του 5θυρου MINI και του MINI Cabrio. Η νέα δομή των μπουτόν βελτιστοποιεί τον έλεγχο των λειτουργιών ηχοσυστήματος και του τηλεφώνου, του voice control και των συστημάτων υποστήριξης οδήγησης. Τα πακέτα εξοπλισμού John Cooper Works, MINI Yours και MINI Electric περιλαμβάνουν μία υψηλών προδιαγραφών έκδοση του σπορ δερμάτινου τιμονιού, με επιφάνεια από δέρμα nappa και μεγαλύτερες υποδοχές για τους αντίχειρες. Για πρώτη φορά, διατίθεται επίσης θέρμανση τιμονιού, προαιρετικά, για τα μικρά μοντέλα MINI. Μία πολυλειτουργική οθόνη οργάνων πίσω από το τιμόνι αποτελεί στοιχείο του Connected Media. Η ψηφιακή έγχρωμη οθόνη σε σχεδίαση black panel, που προσφέρεται στάνταρ με το MINI Cooper SE, έχει διάμετρο 5” και προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες καθώς και μηνύματα προειδοποίησης και ενδείξεις κατάστασης των συστημάτων υποβοήθησης. Στο αμιγώς ηλεκτρικό MINI, δείχνει και την κατάσταση φόρτισης όταν είναι συνδεδεμένο σε ηλεκτρική πρίζα. Επιλογή φόντου απεικόνισης και εσωτερικού φωτισμού (lighting mood): Τα νέα "Lounge" και "Sport” modes. Διατίθενται δύο χρωματικοί συνδυασμοί για την οθόνη του κεντρικού οργάνου και την οθόνη του ψηφιακού cockpit που μπορούν να επιλεγούν στο σχετικό μενού του συστήματος ελέγχου. Στο "Lounge" mode, το περιεχόμενο απεικονίζεται σε ένα φόντο με χαλαρωτική απόχρωση μεταξύ turquoise και petrol blue. Στο "Sport" mode, το φόντο της οθόνης είναι κόκκινο και ανθρακί. Σε οχήματα με τα προαιρετικά MINI Driving Modes, ο χρωματικός συνδυασμός συνδέεται με την αντίστοιχη επιλογή. Στα MID και GREEN modes, ενεργοποιείται το στυλ "lounge", ενώ στο "SPORT" mode, ενεργοποιείται ο αντίστοιχος χρωματικός συνδυασμός που φέρει την ίδια ονομασία. Προαιρετικά, ένας ομοιόμορφος χρωματικός συνδυασμός για όλα τα MINI Driving Modes μπορεί να ορίζεται στο μενού του συστήματος ελέγχου. Σε συνδυασμό με το νέο, προαιρετικό Ambient Light, οι αποχρώσεις της οθόνης μπορούν να συνδυαστούν με το χρώμα του εσωτερικού φωτισμού. Υπάρχουν έξι αποχρώσεις φωτισμού εσωτερικού για το καθένα από τα δύο modes,"Lounge" και "Sport". Η ρύθμιση γίνεται από το διθέσιο διακόπτη (toggle switch) που βρίσκεται στο πάνω τμήμα του πλαισίου του παρμπρίζ. Ανάλογο είναι το χρώμα του φωτεινού δακτυλίου LED του κεντρικού οργάνου, του έμμεσου φωτισμού κάτω από τα διακοσμητικά ένθετα και τα πάνελ θυρών, στις χειρολαβές των θυρών οδηγού και συνοδηγού, στη βάση της οροφής καθώς και στο εμπρός τμήμα της κεντρικής κονσόλας και της περιοχής των ποδιών. Το αποτέλεσμα είναι ένας εξατομικευμένος και πλήρως εναρμονισμένος φωτισμός (lighting mood) στο εσωτερικό του 3θυρου MINI, του 5θυρου ΜΙΝΙ και του MINI Cabrio. Επιπλέον, το Ambient Light φωτίζει επίσης τις χειρολαβές των θυρών και τα σημεία εισόδου στην πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού.

Ισχυροί κα αποδοτικοί βενζινοκινητήρες με τρεις ή τέσσερις κυλίνδρους συνθέτουν το portfolio των μηχανικών συνόλων που προορίζονται για το 3θυρο ΜΙΝΙ, το 5θυρο ΜΙΝΙ και το MINI Cabrio. Η τεχνολογία MINI TwinPower Turbo που διαθέτουν, αποτελείται από έναν υπερσυμπιεστή ενσωματωμένο στην πολλαπλή εξαγωγής, άμεσο ψεκασμό βενζίνης και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων. Οι τρικύλινδροι κινητήρες, ο καθένας με χωρητικότητα 1.500 κ.εκ., διατίθενται σε τρεις εκδόσεις με ισχύ από 75 έως 102 ίππους και 136 ίππους. Ο 2λιτρος τετρακύλινδρος κινητήρας παράγει μέγιστη ισχύ 178 ή 231 ίππων στα δύο μοντέλα John Cooper Works. Χάρη στη συνεχή βελτιστοποίηση της τεχνολογίας ελέγχου εκπομπών ρύπων, που περιλαμβάνει ένα φίλτρο σωματιδίων βενζινοκινητήρα, όλες οι εκδόσεις συμμορφώνονται με τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6d. Με τον ηλεκτροκινητήρα των 135 kW/184 ίππων, το MINI Cooper SE προσφέρει οδηγική απόλαυση μηδενικών ρύπων. Η ισχύς μεταφέρεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου μιας σχέσης. Η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης, που είναι τοποθετημένη βαθιά στο πάτωμα του οχήματος έχει ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο 32,6 kWh και προσφέρει αυτονομία από 203 έως 234 χλμ σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης του 3θυρου MINI, του 5θυρου MINI και του MINI Cabrio συνδυάζονται με ένα 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, στάνταρ. Με εξαίρεση τη βασική έκδοση κινητήρα για το 3θυρο και το 5θυρο MINI, μπορούν επίσης να μεταφέρουν την ισχύ τους στους εμπρός τροχούς μέσω ενός 7-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου Steptronic με διπλό συμπλέκτη (Μοντέλα John Cooper Works: 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο Steptronic).

Η άμεση απόκριση του κινητήρα στην παραγωγή ισχύος, η ακριβής κατευθυντικότητα, τα ισχυρά φρένα και οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων και της απόσβεσης που έχουν σχεδιαστεί για ενθουσιώδη οδήγηση είναι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η ευελιξία του MINI στο δρόμο. Μία νέα έκδοση προσαρμοζόμενης ανάρτησης (Adaptive Suspension), που διατίθεται για πρώτη φορά με μοντέλα MINI, επαναπροσδιορίζει τώρα τη χαρακτηριστική go-kart αίσθηση της μάρκας. Αυτή, κατά τους μηχανικούς της ΜΙΝΙ, πετυχαίνει μία βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σπορ συμπεριφοράς και οδηγικής άνεσης μέσω της συνεχώς μεταβαλλόμενης απόσβεσης βάσει της συχνότητας των κραδασμών. Μια πρόσθετη βαλβίδα στην πλευρά τριβής αναλαμβάνει να εξομαλύνει τις απότομες και ακραίες τιμές πίεσης εντός του αμορτισέρ. Η απόσβεση ρυθμίζεται σε διάστημα μόλις 50 έως 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Ανάλογα με τη οδηγική κατάσταση και τις οδικές συνθήκες, οι δυνάμεις απόσβεσης μπορούν να μειώνονται μέχρι 50%. Αυτό βελτιώνει σημαντικά την οδηγική άνεση και συμπεριφορά όταν αντισταθμίζονται μικροανωμαλίες του δρόμου, διατηρώντας παράλληλα τα σπορ χαρακτηριστικά απόσβεσης όταν το όχημα στρίβει, για παράδειγμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή