Αποζημίωση 410.000 ευρώ θα πληρώσει το Δημόσιο για τον θάνατο 25χρονου σε μακελειό στον Βύρωνα

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 18:48
UPD:18:53
twitter.com/hellenicpolice
A- A A+

Tο ποσό των 410.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας στους συγγενείς του 25χρονου υδραυλικού Νίκολα Τόντι, ο οποίος έχασε τη ζωή του στον Βύρωνα το 2010, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών αστυνομικών με αλβανό δραπέτη από τις φυλακές της Λάρισας.

Εκείνη τη μέρα ο Νίκολα Τόντι βρισκόταν έξω από μία αποθήκη υδραυλικών. Την ώρα που τακτοποιούσε τα εργαλεία του μέσα στο φορτηγό, σταμάτησε το αυτοκίνητο του δραπέτη, ο οποίος ήταν μαζί με έναν συνεργό του. Ο καταζητούμενος κι ο συνεργός του βγήκαν από το αυτοκίνητο κι αρχισαν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών. Όταν ο 25χρονος επιχείρησε να μπει στην απέναντι πυλωτή, δέχθηκε εννέα σφαίρες, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν από όπλα αστυνομικών.

Οι συγγενείς του 25χρονου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας επικύρωσε το ποσό των 410.000 ευρώ που επιδίκασε το πρωτόδικο δικαστήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τους οποίους το ποσό ήταν υπερβολικό και ότι υπήρχε συνυπαιτιότητα κατά 95% του Νίκολα Τόντι.

Από την ποινική δικαιοσύνη καταδικάστηκαν δύο αστυνομικοί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία  από αμέλεια.

Οι αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι, διότι αφενός προχώρησαν σε επιχείρηση σύλληψης υπό συνθήκες άκρως ακατάλληλες, αφετέρου επειδή κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών δεν φρόντισαν να ελέγξουν εάν υπήρχε κάποιος πολίτης.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του άτυχου 25χρόνου Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κυριακή  Μακρή, σε δήλωσή τους αναφέρουν: «Μετά από δέκα χρόνια, δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια. Κάνουμε δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο υπουργό να μη δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις».

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή