Skip to main content

Αττική Πιάγκου: «Θέλω να πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν οι ρομαντικοί…»

Αίθουσα Τέχνης και Μάθησης «Αδαμαντία» στη Χώρα της Άνδρου

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Η Αίθουσα Τέχνης και Μάθησης «Αδαμαντία»  στη Χώρα της  Άνδρου φιλοξενεί  εικαστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού,  συμμετέχοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού.

Μια ανάσα πριν το όμορφο  κυκλαδονήσι μπει σε ρυθμούς καλοκαιριού, η συμπλήρωση των πέντε ετών λειτουργίας της Αίθουσας, ήταν μια καλή αφορμή  για συζήτηση με την ιδιοκτήτριά της,  Αττική Πιάγκου.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργήσετε έναν χώρο Τέχνης στο νησί της Άνδρου και γιατί επιλέξατε τη Χώρα της;

«Μου φαίνεται, ακόμη, απίστευτο ότι η “Αδαμαντία” λειτουργεί ήδη  πέντε χρόνια. Ξεκίνησα να φτιάξω αυτό που μου άρεσε να επισκέπτομαι εγώ, όταν ταξίδευα σε άλλα νησιά αλλά και σε άλλες χώρες. Ξεκίνησα με μεγάλη αγάπη για το νησί μου, για τη Χώρα,  για τη γειτονιά μου και με το όραμα να ανοίξουν και άλλοι τέτοιοι χώροι κοντά και να γίνει η “γειτονιά της τέχνης”! Έξι χρόνια μετά,  οι ντόπιοι αναζητούν το πρόγραμμα της “Αδαμαντίας”, διαθέτουν λίγο από τον χρόνο τους για να μας επισκεφτούν και  μαζεύουν κάτι που τους περισσεύει για να αγοράσουν κάτι για τον εαυτό τους, για το σπίτι τους, για τους φίλους τους. Βοήθησαν σ’ αυτό, αρκετά, η ποιότητα του χώρου, η προσπάθεια  για προβολή που έγινε μέσα από τα τοπικά sites, η  έντυπη εφημερίδα και το ραδιόφωνο. Όλα πήγαν καλά! Τώρα πια, η αναγνωρισιμότητα του χώρου τέχνης “Αδαμαντία” προχώρησε και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό!»

Υπήρξαν εμπόδια, πρακτικά ή μη, που μπορεί να σας αποθάρρυναν είτε πριν ξεκινήσει η λειτουργία του χώρου είτε κατά τη διάρκεια λειτουργίας του;

«Μπορώ να πω ότι είχα την τύχη με το μέρος μου! Κάποιες στιγμές νομίζω ότι ήταν καρμικό! Εγώ, μια οικονομολόγος με είκοσι  χρόνια τραπεζική εμπειρία σε ξένη Τράπεζα επιλέγω να επιστρέψω στο νησί και να υποστηρίξω την τέχνη, τη στιγμή που δεν ξέρω να πιάσω το πινέλο! Είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα. Πέρα από την προσωπική εργασία που κάποιες φορές υπάρχει υπερβολή, οι γνωριμίες που έχω ήδη κάνει -οι οποίες  γίνονται φιλίες, η ομορφιά του κάθε “στησίματος”, το χαμόγελο του καλλιτέχνη μόλις δει τα έργα του κρεμασμένα, όλα αυτά για μένα είναι η καλύτερη αποζημίωση και η δύναμη να συνεχίζω! Είμαι και λίγο πεισματάρα οπότε δεν θα τα παρατήσω εύκολα!»

Πόσο εύκολο ήταν και είναι να κάνετε αισθητή την παρουσία του χώρου στο νησί και να αυξήσετε την επισκεψιμότητά του;

«Πραγματικά είναι το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζω και αυτό έχει δύο όψεις. Από τη μία είναι η δική μου προσπάθεια για προβολή που όλο και αυξάνεται, ζητώντας περισσότερη στήριξη από τον Δήμο και τους ιδιώτες, ενώ από την άλλη είναι να επιτευχθεί η  ικανοποίηση του καλλιτέχνη να βλέπει τα έργα του όσο περισσότερος κόσμος μπορεί. Η έκθεση, όμως, έχει συγκεκριμένη διάρκεια, ο επισκέπτης πολλές υποχρεώσεις, τα θεάματα είναι πολλά κατά την καλοκαιρινή πολιτιστική περίοδο και, κάπου εδώ, έχουμε το πρόβλημα. Όμως, τελικά, όλα πάνε καλά στο τέλος!»

Σε αυτά τα πέντε χρόνια,  ποιος ήταν ο πρωτεύων στόχος σας και ποιους εικαστικούς φιλοξενήσατε;

«Προσπαθώ να μη γίνομαι βαρετή και να προκαλώ το ενδιαφέρον του κοινού, να απευθύνομαι σε διαφορετικές ηλικίες και γούστα. Μέχρι στιγμής, πέραν από τις εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής, ατομικές και ομαδικές, έχω φιλοξενήσει υφαντική, ξυλογλυπτική, patchwork και, φυσικά, υπάρχει διαφοροποίηση σε τεχνικές και τεχνοτροπίες. Παράλληλα, φιλοξενώ γνωστούς καλλιτέχνες ατομικά ή σε ομαδικές εκθέσεις, Ανδριώτες καλλιτέχνες που με μεράκι ζωγραφίζουν αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων. Επίσης, υπάρχουν έργα για όλα τα βαλάντια. Κύριος στόχος, πάντα, είναι η επισκεψιμότητα του χώρου και η προβολή των συμμετεχόντων. Μέχρι στιγμής, υπολογίζω ότι από ατομικές και ομαδικές εικαστικές εκθέσεις πάνω από 250 καλλιτέχνες έχουν περάσει από την “Αδαμαντία”, μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας!»

Από την πλευρά του ανθρώπου που παρουσιάζει εικαστικούς και το έργο τους στον χώρο του, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ανησυχίες τους σχετικά με την πορεία των εικαστικών στη χώρα μας και ποια είναι η δική σας οπτική;

«Θέλω να πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν  οι ρομαντικοί και ευαίσθητοι άνθρωποι που παραδοσιακά θα επισκέπτονται την τέχνη από κοντά. Εκεί θα υπάρχει νόημα για την ύπαρξη χώρων τέχνης. Η τεχνολογία που τόσο μας έχει βοηθήσει, δυστυχώς, μας έχει απομονώσει αντίστοιχα. Με τρομάζει αυτό που βλέπω στη νεότερη γενιά, που προτιμούν να δουν τι ανεβάζει ο φίλος τους στην οθόνη, παρά να αγναντέψουν τη θάλασσα που έχουν μπροστά τους… Εκεί πια, πάμε στην ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης, όπου θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι οι καλλιτέχνες, διοργανωτές και διαχειριστές χώρων τέχνης».

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέον εικαστικό που θέλει να παρουσιάσει τη δουλειά του;

«Η διαφοροποίηση πιστεύω ότι είναι ένα καλό εργαλείο για να προκαλέσεις την περιέργεια του ενδιαφερόμενου, η εξωστρέφεια του καλλιτέχνη γιατί πολλές φορές δεν συμπίπτει  αυτό, το κόστος του έργου που πρέπει να είναι προσιτό για την εποχή μας και, φυσικά, η ποιότητα του χώρου που παρουσιάζεται».

Οι χώροι τέχνης στα νησιά λειτουργούν περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να επεκταθεί η λειτουργία τους το χειμώνα;

«Στα νησιά όπου υπάρχει αρκετός πληθυσμός και τους χειμερινούς μήνες, είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν ανοιχτοί χώροι τέχνης. Η Άνδρος δεν έχει τον αντίστοιχο πληθυσμό, προς το παρόν, ώστε να πάρει ο καλλιτέχνης την απόφαση να κάνει έκθεση, γιατί έχει τα έξοδα της μετακίνησής του και της καθημερινότητάς του στο νησί. Όμως, προσωπικά διαθέτω τον χώρο για κάποια διάλεξη ή για κάποια εκδήλωση πολιτιστικού συλλόγου, προκειμένου ο χώρος να συμβάλλει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και στη χειμερινή περίοδο».

Ποιες εκθέσεις φιλοξενείτε φέτος το καλοκαίρι;

«Είναι ήδη σε εξέλιξη -και οδεύει προς ολοκλήρωση- η ομαδική έκθεση “Τα μάσκουλα της τέχνης”,  που διοργανώνει ο Δημήτρης Λαζάρου,  με τον οποίο συνεργάζομαι τέταρτη χρονιά. Θα ακολουθήσει ο Αργύρης Κάλτσιος από Θεσσαλονίκη, που φέτος ταξιδεύει τα έργα του στις Κυκλάδες και είμαστε ο πρώτος του σταθμός. Ακολουθούν ο Σπύρος Μακρυγιάννης με τα “προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας”, η ιστορικός τέχνης Νικολένα Καλαϊτζάκη με ομαδική έκθεση, οι ατομικές εκθέσεις της Αφροδίτης Σεζένια και της Ελβετίδας ζωγράφου Themis Woellwarth, ενώ θα κλείσουμε με τον Στάθη Βατανίδη που έρχεται για δεύτερη φορά στην  “Αδαμαντία”, παρέα με τον Ζήση Αθανάσιο από τα όμορφα Τρίκαλα!»

Όταν τελειώσει και η έκτη χρονιά λειτουργίας της «Αδαμαντίας», τι θα θέλετε να έχει συμβεί ώστε να νιώσετε ικανοποιημένη;

«Εύχομαι κατ’ αρχάς να είμαστε όλοι καλά και να έχει ηρεμήσει το παγκόσμιο κλίμα, να έχουν γίνει οι εκθέσεις και να έχουμε την ανάλογη επισκεψιμότητα, να έχω αποκτήσει νέους φίλους και να ατενίζουμε την έβδομη χρονιά με αισιοδοξία».