Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για Κασσελάκη: «Μπορεί, άραγε, να τον φανταστεί κανείς να συζητά με ξένους ηγέτες;»

«Οι λαϊκιστές επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Και οι «πατριώτες του καναπέ» συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωση», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του

«Οι λαϊκιστές επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Και οι «πατριώτες του καναπέ» συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωση», επισήμανε για άλλη μία φορά σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων που ισχυροποιούν τη χώρα και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

«Οι κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει μεν την εθνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Αλλά, αναμφίβολα, θα επηρεάσει και τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», όπου μεταξύ άλλων άσκησε σκληρή κριτική στον Στ. Κασσελάκη.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολιτεύεται όπως πολιτεύτηκε και στις εσωκομματικές εκλογές. Μόνο που, τότε, οι όποιες επιπτώσεις αφορούσαν το κόμμα του, είπε ο πρωθυπουργό για τον Στέφανο Κασσελάκη.  Ευτυχώς, όχι τη χώρα μας. Γιατί μπορεί, άραγε, να τον φανταστεί κανείς να διαπραγματεύεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Nα συζητά με ξένους ηγέτες; Ή να διαχειρίζεται κρίσεις όπως η πανδημία; Oι μεταναστευτικές εισβολές; Oι εθνικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας;

Δεν θα σταθώ ούτε στα παιδαριώδη λάθη του, ούτε στα διαρκή ολισθήματά του που αναδεικνύουν πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας. Θα επισημάνω, απλώς, την εντυπωσιακή επιμονή του σε συνταγές που απέτυχαν παταγωδώς. Μιλώ για την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και τα fake news που επιστρατεύει καθημερινά για να πλήξει την κυβέρνηση. Απαντήσεις, όμως, δεν θα δώσω εγώ, αλλά η κάλπη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός, σημείωσε: «Το ταξίδι στην ‘Αγκυρα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν πέτυχαν τον στόχο τους. Έγιναν θετικά βήματα και στα τρία πεδία της διαδικασίας προσέγγισης».

Όπως είπε, με την Τουρκία οικοδομείται μία «νέα «κανονικότητας  η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινής πραγματικότητας. Αυτής που υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής των δύο λαών στο παρόν. Που δεν παραγνωρίζει, ωστόσο, ότι η μόνη κεντρική διαφορά μας με τη γειτονική χώρα παραμένει: η χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι να αντιμετωπιστεί, ωστόσο, αυτό το θέμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, οφείλουμε να απαντάμε και στο σήμερα. Με πρόοδο στα ζητήματα που λέγονται «χαμηλής πολιτικής», όμως έχουν υψηλή σημασία για τη ζωή των πολιτών στις δύο όχθες του Αιγαίου. Απ’ την άποψη αυτή, θα συμφωνούσα με ένα τίτλο τουρκικής εφημερίδας την επομένη της επίσκεψης μου, που έγραφε ότι ήταν μια «πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο». Τέτοιες ωραίες μέρες είναι στο χέρι μας να τις μετατρέψουμε και σε μία ολόκληρη εποχή.

Για Ράμα: «Δεν είχαμε κάτι να φοβηθούμε από την ομιλία του»

Αναφορικά με την προεκλογική ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο Γαλάτσι, τόνισε  ότι «η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να την απαγορεύσει. Πολύ απλά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει κάτι να φοβηθεί από μια τέτοια εκδήλωση».

«Η αυτονόητη αυτή διαπίστωση, βέβαια, δεν εμπόδισε τους γνωστούς λαϊκιστές και τους «πατριώτες του καναπέ» να μας κουνήσουν το δάχτυλο, ζητώντας μία τυφλή απαγόρευση, χωρίς ασφαλώς να εξηγούν πώς και γιατί».

Για Μπελέρη

«Θα είμαι σαφής: με την παράνομη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, και πλέον υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντη Μπελέρη, η Αλβανία καταπατά την αξία του Κράτους Δικαίου, καταργώντας το αυτονόητο δικαίωμά του να δικαστεί με βάση το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται, συνεπώς, για ζήτημα όχι μόνο διμερές, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.«Και καθώς η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας. Όχι για να «συνετίσουμε» ή να «τιμωρήσουμε». Αλλά για να δούμε την Αλβανία να εντάσσεται ομαλά στον δρόμο των ευρωπαϊκών άξιών.

«Όσον αφορά, τέλος, τη συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της παράταξής μας, αν και δεν σχολιάζω μεμονωμένες υποψηφιότητες, θα πω μόνο ότι συμβολίζει τη στήριξή μας στη Δημοκρατία».

«Παραβίασε και τον Καταστατικό Χάρτη της πατρίδας της»

Όσον αφορά την ενέργεια της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζει ότι «δεν παραβίασε, μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη της πατρίδας της» και προσθέτει πως «η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων».

«Δεν είναι,, τυχαίες οι ακαριαίες αντιδράσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως αμέσως αντέδρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά μας, καλούμε τη νέα πρόεδρο να αποφύγει παρόμοιες παράνομες και προκλητικές επιλογές, τις οποίες φυσικά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε. Είναι αυτονόητο ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Η ηγεσία, λοιπόν, της Βόρειας Μακεδονίας, οφείλει να αντιληφθεί ότι μόνο να κερδίσει έχει από τη φιλία της με την Ελλάδα»

«Όσον αφορά, τώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να επισπεύσουμε την κύρωση των Μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι απαράδεκτο ελληνικές δυνάμεις να εισηγούνται κάτι που δεν προτείνει, καν, η άλλη πλευρά! Γιατί δεν μπορεί η Αθήνα να προσφέρει κάτι το οποίο τα Σκόπια ήδη το προσβάλλουν δια της νέας Προέδρου της», σημείωσε. .

 «Δεν κρίνω σκόπιμο να προσδιορίσω συγκεκριμένο ποσοστό σε κάθε περιφέρεια»

Στην ερώτηση ποιος είναι ο στόχος  στην Κεντρική Μακεδονία, όπου στις εθνικές εκλογές του 2023 η ΝΔ δεν είχε πετύχει και τα πιο υψηλά του ποσοστά, ο πρωθυπουργός απάντησε

«Δεν κρίνω σκόπιμο να προσδιορίσω συγκεκριμένο ποσοστό σε κάθε περιφέρεια. Όπως έχω ξαναπεί, ο πήχης σε όλη την επικράτεια μπαίνει στο ύψους του ποσοστού των Ευρωεκλογών του 2019. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτή την κάλπη, όμως, δεν είναι μόνο ποσοτικός, αλλά και ποιοτικός. Και εκφράζεται από το σύνθημά μας: «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».

Με το ίδιο κριτήριο, προχωρούν 1.000 και πλέον αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Κεντρική Μακεδονία. Προκειμένου η μεγαλύτερη, σε έκταση, περιφέρεια της χώρας να συγκλίνει με τις υπόλοιπες, αλλά και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι μια διαδρομή που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, αν οι πολίτες ψηφίσουν με σύνεση και σοβαρότητα για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.