Skip to main content

Ιράν: Θρίλερ με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι – Αναζητείται το ελικόπτερο που μετέβαινε

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για «ανώμαλη προσγείωση»

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της τύχης του Ιρανού προέδρουν Εμπραχίμ Ραΐσι, καθώς οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τι συνέβη στο ελικόπτερο που επέβαινε επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν είναι συγκεκχυμένες.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι  το ελικόπτερο που τον μετέφερε πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Associated Press, η ιρανική κρατική  τηλεόραση μετέδωσε ότι ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι πραγματοποίησε «ανώμαλη προσγείωση», χωρίς να δώσει αμέσως περισσότερες διευκρινίσεις.

Aισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», τόνισε στο Reuters, αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί

«Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε», μετέδωσε από την άλλη το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».

Ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί στο σημείο του ατυχήματος,  αλλά σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση εμποδίζονται από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Άναφορές κάνουν λόγο για έντονη βροχόπτωση, ομίχλη και άνεμο.

Μαζί με τον Ραΐσι ταξίδευαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ένας τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος χρησιμοποίησε τη λέξη «συντριβή» για το περιστατικό, αλλά παραδέχθηκε σε ιρανική εφημερίδα ότι δεν είχε ακόμη προσεγγίσει ο ίδιος το σημείο.

«Επικοινώνησαν οι συνοδοί του Ραΐσι»

Σύμφωνα  με το ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim, κάποιοι από τους συνοδούς του Ιρανού προέδρου στο ελικόπτερο μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το κεντρικό αρχηγείο, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι το περιστατικό θα μπορούσε να λήξει χωρίς απώλειες.

ΜΜΕ που συνδέονται με την κυβέρνηση  ανέφεραν εξάλλου ότι τρία ελικόπτερα βρίσκονταν στη συνοδεία του Ιρανού προέδρου  και τα άλλα δύο επέστρεψαν με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, λέγεται ότι, οι υπουργοί Ενέργειας και Μεταφορών, Αλί Ακμπαρ Μεχραμπιάν και Μεχρντάντ Μπαζρπάς, που επέβαιναν σε άλλο ελικόπτερο, έφτασαν στον προορισμό τους με ασφάλεια.

Ο Ραΐσι είχε επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει ένα φράγμα – το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς- με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.  κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Προβληματική η συντήρηση των ήδη παλιών ελικοπτέρων

Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών για τα ελικοπτερα που χρησιμοποιεί η χώρα. Ο στρατιωτικός εναέριος στόλος του χρονολογείται σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Εμπραχίμ Ραΐσι: Oι σπουδές, οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και η προεδρία του Ιράν – Το προφίλ και η πορεία του

Ο διάδοχος του Χαμενεΐ;

Ο σκληροπυρηνικός 63χρονος Ραΐσι, υπηρέτησε ως επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν πριν γίνει πρόεδρος το 2021.  Θεωρείται προστατευόμενος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατο ή την παραίτησή του από τον ρόλο του.

Ο Ραΐσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2021 στο Ιράν, μια ψηφοφορία που σημείωσε τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ιρανός πρόεδρος είναι στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ εν μέρει για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν «εμπλουτίζει ουράνιο και εμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν εξόπλισε τη Ρωσία στον πόλεμo κατά της Ουκρανίας και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.