Skip to main content

Ευρωεκλογές: Τα …ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων

Ποια στοιχεία «διαβάζουν» τα κομματικά επιτελεία

Την δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων των δημοσκοπήσεων κάνουν τα κομματικά επιτελεία, καθώς ενδιαφέρονται  βέβαια για τα ποσοστά που καταγράφονται στις μετρήσεις αλλά παράλληλα και για τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία. Τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές οι πολιτικοί μονομάχοι εστιάζουν στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα ποσοστά της αποχής. 

Στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το καθαρό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό και στην Πειραιώς εκτιμούν πως είναι εφικτό να ξεπεράσουν το  33.12 % (αυτό ήταν το «γαλάζιο» ποσοστό  στις προηγούμενες ευρωεκλογές). Το καθαρό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των ποσοστών της γαλάζιας συσπείρωσης.

Τα ευρήματα για την αντιπολίτευση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα για την πορεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είναι στην τρίτη θέση.

Να σημειωθεί πως σε πέντε δημοσκοπήσεις (MRB, Alco, Marc,  Pulse και Interview)  η Ελληνική Λύση προηγείται του ΚΚΕ , ενώ σύμφωνα με την GPO είναι στα ίδια ποσοστά.

Από εκεί και πέρα ακολουθούν τρία κόμματα με σχετικά κοντινά ποσοστά:  η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και το κόμμα Νίκη (που εκπροσωπούνται στη Βουλή). Επίσης μένει να φανεί πως θα κινηθούν κόμματα που αυτή τη στιγμή δεν είναι στη Βουλή, όπως το κόμμα Κόσμος (του Πέτρου Κόκκαλη), οι Δημοκράτες (του Ανδρέα Λοβέρδου), το Μέρα 25 και η Φωνή Λογικής.

Να σημειωθεί εδώ πως ενδιαφέρον έχουν και μια σειρά από επιμέρους στοιχείων των δημοσκοπήσεων και ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής : 

-Οσον αφορά στο προφίλ των αναποφάσιστων με βάση την κομματική προέλευση, σύμφωνα με την Marc,  το 39% προέρχεται  από την  ΝΔ το 15,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ,  το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ και το 7,3 % από το ΚΚΕ (και ακολουθούνται άλλα κόμματα). Σε επίπεδο αυτοτοποθέτησης το 42,9% των αναποφάσιστων προέρχεται  από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

-Σύμφωνα με την Pulse το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει απόλυτη βεβαιότητα για την ψήφο του. Να σημειωθεί πως  την μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάνε να ψηφίσουν έχουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (81% ) και της Νέας Δημοκρατίας (με 80%.)

-Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την Alco το  49 % των ερωτηθέντων απαντά «καθόλου», το 27 % «λίγο» και το 23 % «πολύ ή αρκετά»

-Σχετικά με το που κατευθύνονται όσοι είχαν ψηφίσει «Σπαρτιάτες» σχεδόν οι μισοί, σύμφωνα με την  Marc, πάνε είτε στην Ελληνική Λύση (23% ) είτε στη Φωνή Λογικής (επίσης 23%).

-Στο μεταξύ σύμφωνα με την MRB το 32,7% απαντά πως θα ψηφίσει γιατί  η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, ωστόσο έξι στους δέκα πολίτες λένε πως στις ευρωεκλογές θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική.

-Σύμφωνα με την Alco σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες απαντούν πως η ακρίβεια θα επηρεάσει την επιλογή τους  για τις ευρωεκλογές. Την ίδια στιγμή μόνο ένας στους δύο απαντά πως οι θέσεις των κομμάτων για την Ευρώπη θα επηρεάσουν την ψήφο του.

-Τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με την MRB στους άνδρες προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 27,6%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4% και η Ελληνική Λύση με 9,9%. Στις γυναίκες η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 25,5% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,6%, το ΠΑΣΟΚ με 10,8% και η Ελληνική Λύση με 6,3%

Σε ..ρυθμούς περιοδειών οι πολιτικοί αρχηγοί

Ένα νέο κύκλο περιοδειών πραγματοποιούν οι πολιτικοί αρχηγοί, με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Βόρεια Ελλάδα, όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας πήραν υψηλά ποσοστά. Αυτό που σημειώνει ο πρωθυπουργός είναι πως στις ευρωεκλογές πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας, ενώ υπογραμμίζει πως σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση για «αλαζονεία» και ζητά από τον κόσμο «στις εκλογές του Ιουνίου να στείλει μήνυμα ότι θα υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση, ώστε να τελειώνει το άλλοθι του 41%». Την ίδια στιγμή  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει πως «ισχυρό  ΠΑΣΟΚ το βράδυ της 9ης Ιουνίου σημαίνει, σε πρώτη φάση, ισχυρή, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση και, σε δεύτερη φάση, στις επόμενες εθνικές εκλογές, προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο».

Από τη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε  «τώρα λοιπόν, το “ως εδώ” να γίνει “τώρα ΚΚΕ”. Να κάνουμε τη δυσαρέσκεια ψήφο ανατροπής. Να τους ταρακουνήσουμε με ψήφο στο ΚΚΕ». Σε φουλ ρυθμούς περιοδειών είναι και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, που τονίζουν το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης.