Γερμανία: Τετράποδα τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 07:07
UPD:08:01
REUTERS/CARLOS JASSO
A- A A+

Οχτώ σκυλιά των ένοπλων δυνάμεων της Γερμανίας έπειτα από μία μόνο εβδομάδα εκπαίδευσης κατάφεραν να εντοπίζουν ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό.

Με ποσοστό επιτυχίας 94% τα σκυλιά που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής του Ανόβερου (TiHo) κατάφεραν να μυρίσουν και να εντοπίσουν όσους είχαν προσβληθεί από τον ιό μέσα από δείγμα περισσότερων από 1.000 ατόμων, στο οποίο συμπεριλήφθησαν υγιείς και θετικοί στον κορωνοϊό. Μυρίζοντας έτσι το σάλιο των ανθρώπων, τα σκυλιά μπορούσαν να αποφανθούν ποιοι φέρουν τον ιό.

«Πιστεύουμε ότι αυτό λειτουργεί επειδή ο μεταβολισμός του σώματος κάποιου που νοσεί αλλάζει εντελώς» σχολίασε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Maren von Koeckritz-Blickwede, σε σχετικό βίντεο στο YouTube. «Πιστεύουμε ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά» εξήγησε.

Οι σκύλοι, οι οποίοι διαθέτουν ικανότητα της όσφρησης περίπου 1.000 φορές πιο ευαίσθητη από την ανθρώπινη όσφρηση, με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίζουν τις λοιμώξεις σε μέρη όπως είναι τα αεροδρόμια, τα σύνορα και οι αθλητικές οργανώσεις.

Το επόμενο βήμα της έρευνας, σύμφωνα με την Von Koeckritz-Blickwede, είναι να εκπαιδευτούν τα σκυλιά ώστε να ξεχωρίζουν τον κορωνοϊό από άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη για παράδειγμα.

Να σημειωθεί πως από την αρχή της πανδημίας αρκετοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τους σκύλους και την ενδεχόμενη ικανότητά τους να ανιχνεύουν αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον Covid-19. Μια τέτοια μελέτη «τρέχει» στην Βρετανία- σε συνεργασία με το London School of Hygiene and Tropical Medicine και το Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ- η οργάνωση Medical Detection Dogs, η οποία στο παρελθόν έχει εκπαιδεύσει σκύλους για να ανιχνεύουν ορισμένες μορφές καρκίνου, τη νόσο Πάρκινσον και την ελονοσία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή