Αλ. Χαρίτσης: Να μη φτιάξουν τεράστια κλειστά κέντρα-φυλακές στα νησιά

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 18:13
UPD:18:20
Menelaos Myrillas / SOOC/
A- A A+

«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα-φυλακές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και δεν αποτελούν λύση ούτε για τις τοπικές κοινωνίες, ούτε για τους πρόσφυγες» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, η ΝΔ, ως αντιπολίτευση και προεκλογικά, «καλλιέργησε τη μισαλλοδοξία και εξαπάτησε με ψέματα τους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι μετεγκαταστάσεις και η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελούν λύση.

Κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποβαθμίζοντας το ζήτημα.

Ανακοίνωσε τρία διαφορετικά σχέδια αποσυμφόρησης των νησιών χωρίς να υλοποιήσει κανένα. 

Εξήγγειλε κλείσιμο της Μόριας, για να φθάσει σήμερα να έχει υπερτετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τα τέλη του Ιουνίου, που μόλις ξεπερνούσαν τους 5.500».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «σήμερα, εν  μέσω αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες και ενώ πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε άθλιες συνθήκες που αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας, φτάνουν διά στόματος του υπουργού Επικρατείας να παραδέχονται ότι "μέχρι στιγμής αυτό που συνέβαινε ήταν αποσπασματικές πολιτικές-μπαλώματα για τις υπάρχουσες ροές"».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τώρα, στην κυβέρνηση «όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται ότι για τη διαχείριση του ζητήματος απαιτείται σχέδιο και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, αλλά προβαίνουν σε ανεύθυνες δηλώσεις που φανερώνουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες.

Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε σήμερα ότι κάθε μέτρο τους θα έχει στόχο τον περιορισμό των ροών, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ακροδεξιές αντιδράσεις που οι ίδιοι εξέθρεψαν, εγείροντας ερωτηματικά για τα μέτρα που έχει στο μυαλό του.

Ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα-φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες».

Ο κ. Χαρίτσης καλεί, «έστω και τώρα» τα στελέχη της κυβέρνησης«να απαρνηθούν τις εμμονές τους και να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα του ζητήματος. Να μην προχωρήσουν στη δημιουργία τεράστιων κλειστών κέντρων-φυλακών στα νησιά μας, που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Να προβούν άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, να επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου και να άρουν τον απαράδεκτο περιορισμό της πρόσβασης αιτούντων άσυλο στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή