Αλ. Τσίπρας για ψήφο Ελλήνων εξωτερικού: Να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση για να προχωρήσουμε συναινετικά

«Δεν θα μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας»
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 14:26
UPD:14:42
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Κάλεσμα στην κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί «κοινός τόπος» στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του, δηλώνοντας πάντως «ανοιχτός» να συζητήσει κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση όμως «να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν» ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση που καταθέτει το κόμμα του βασίζεται στα εξής:

  • Να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι η απόπειρα ανάμιξης της ομογένειας σε μικροκομματικά παιχνίδια «πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

«Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει. Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά» είπε, υπογραμμίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό».

«Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε επισης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό» και τον Φεβρουάριο του ‘18 «ψήφισε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών». Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, «φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας».

«Ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει επιτέλους εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας»

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής».

«Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κύπρο και σε κάθε περίπτωση «να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή