Η Lehman φεύγει, τα CDOs μένουν...

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 10:33
EPA/STR
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr

Η Lehman Brothers εγκαταλείπει επιτέλους την περιοχή Canary Wharf, έντεκα χρόνια μετά την κατάρρευσή της. Ο ευρωπαϊκός βραχίονας του άλλοτε κολοσσού της Wall Street, που έγινε σύμβολο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον Σεπτέμβριο του 2008. Σήμερα καταλαμβάνει μία μικρή «γωνία» στον 23ο όροφο του ουρανοξύστη, που ανήκει στη Citigroup, και δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της χρηματοπιστωτικής περιοχής του Λονδίνου.  

Εκεί, όπως μας ενημερώνει το Bloomberg, οι διαχειριστές της PwC ρυθμίζουν τις τελευταίες απαιτήσεις των πιστωτών και οι λογιστές έχουν λάβει ειδοποιητήριο να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους έως τον Ιούνιο του 2020. 

Η αποχώρηση συνιστά ορόσημο σε μία επώδυνη διαδικασία, που έχει ως στόχο να αφήσει πίσω της την κληρονομιά της Lehman, όπως δηλώνει στο Bloomberg ο Ράσελ Ντάουνς, συνδιαχειριστής της PwC. Λιγότεροι από 20 άνθρωποι της ελεγκτικολογιστικής εταιρείας εργάζονται πια για τη διάλυση της Lehman Brothers International Europe, όταν κατά τα πρώτα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση ήταν 750. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πιστωτές της ευρωπαϊκής μονάδας έχουν λάβει 26,4 δισ. στερλίνες και πολλοί εξ αυτών έχουν αποπληρωθεί με τόκο. Η αμερικανική μητρική εξακολουθεί να καταβάλλει πληρωμές στους δικούς της πιστωτές.

Να θυμίσουμε ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησε στο χείλος του γκρεμού αρκετές ακόμη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, πυροδότησε μία παγκόσμια πιστωτική ασφυξία, που εξελίχθηκε σε κρίση χρέους στην Ευρώπη, σε βαθιά ύφεση ανά τον πλανήτη και μεγάλες πολιτικές ανατροπές. 

Το πόσοι κατάλαβαν τα διδάγματά της, ωστόσο, είναι δύσκολο να το πει κανείς. Οι επενδυτές αποδεικνύονται ανεπίδεκτοι μαθήσεως ή μάλλον όσο και εάν παθαίνουν και μαθαίνουν, δεν μπορούν να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στο υψηλό ρίσκο. Στοιχεία της JPMorgan αποκαλύπτουν τη μαζική στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα «συνθετικά CDOs». Το προϊόν που λύγισε χρηματοοικονομικούς κολοσσούς πριν από δέκα χρόνια είναι και πάλι της μόδας. 

Το φάντασμα της Lehman φεύγει από το Λονδίνο, όχι όμως και από τις αγορές.   

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή