Πρεμιέρα του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 17:24
UPD:17:34
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξεκινάει την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Οι θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου, που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου είναι οι εξής: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών.

Την ελληνική αποστολή θα στελεχώσουν, επίσης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ε. Γιαννακίδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ε. Κρέτσος, ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος E. Αποστολάκης,  Γενικοί Γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον φορέα εξωστρέφειας Enterprise Greece.

Οι εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου θα ξεκινήσουν τη Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα υιοθετηθεί κοινή δήλωση. 

Ακολούθως, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, θα προηγηθεί συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης τηνπροσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεσμοθετεί τη συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών επί μιας ιδιαίτερα διευρυμένης θεματολογίας. Αντανακλά δε, τη δυναμική παρουσία της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. 

Κατά το πρώτο σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Κατρούγκαλος, πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με την Ειδική Απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέι Χολ Λουτ, καθώς και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό, Μ. Νίμιτς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή