Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική εισηγμένη του 1 δισ. ευρώ

Οι τέσσερις βασικές υποψήφιες για τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαθέτει 21 «παίχτες», αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ ο καθένας, η αγορά εδώ και μήνες αναζητά την επόμενη εταιρεία, η οποία θα προστεθεί σ’ αυτό το περίκλειστο αλλά φημισμένο «κλαμπ».

Αυτήν την στιγμή, και με βάση το ανοδικό momentum, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εισηγμένες, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την είσοδό τους.

Καρέλιας

Ενδεικτικά, στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, στην 22η θέση -δηλαδή ακριβώς μετά την Aegean, η οποία αποτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ- συναντούμε τη μετοχή της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, η οποία διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 944 εκατ. ευρώ, απέχοντας μόλις 56 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 5,5% από το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ.

Ο Ιταλός που κάνει άνω-κάτω τη δημόσια πρόταση στην EpsilonNet

Ωστόσο, το μικρό ποσοστό ελεύθερης διασποράς (μόλις 5,5%) εξακολουθεί να συνιστά ανασταλτικό παράγοντα. Τα πράγματα, βέβαια, ενδέχεται να αλλάξουν μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού του Χ.Α., η οποία είναι πιθανό να αναγκάσει τους βασικούς μετόχους να προχωρήσουν σε πώληση ενός μειοψηφικού ποσοστού.

Ελλάκτωρ

Από την πλευρά της, η Ελλάκτωρ αξίζει περίπου 930 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μία από τις βασικές υποψήφιες, ώστε να καταστεί η επόμενη εταιρεία του 1 δισ. ευρώ. Με την εισηγμένη να έχει αλλάξει πλήρως προφίλ, έχοντας ρευστοποιήσει ένα μέρος των παραδοσιακών της περιουσιακών στοιχείων (π.χ. πώληση της ΑΚΤΩΡ), το γεμάτο «ταμείο», αναμφίβολα, υπόσχεται πολλές συγκινήσεις για τους μετόχους.

Την ίδια στιγμή, η απόσταση των 70 εκατ. ευρώ φαντάζει σχετικά εύκολο εμπόδιο, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη ρευστότητα.

Χρηματιστήριο: «Double score» για την ΕΝ.Α. με αποδόσεις έως 262%

Optima Bank

Με φόρα έχει εισέλθει στο «παιχνίδι» και η μετοχή της Optima Bank, η οποία χάρη στο ράλι κατά σχεδόν +50% από τις αρχές του 2024, έχει ανεβάσει τη χρηματιστηριακή της αξία στα 860 εκατ. ευρώ.

Η μεγέθυνση του ισολογισμού συνιστά το «κλειδί» για την περαιτέρω ανέλιξη της εισηγμένης, η οποία βρίσκεται στο ταμπλό για μόλις λίγους μήνες -και συγκεκριμένα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Intrakat

Η Intrakat, η οποία θεωρείται η Νο.2 κατασκευαστική εταιρεία με βάση το ανεκτέλεστο έργων και διαθέτει κεφαλαιοποίηση 842 εκατ. ευρώ, έχει τις δικές της πιθανότητες προσέγγισης του ορίου του 1 δισ. ευρώ.

Η ενσωμάτωση της ΑΚΤΩΡ, η προοπτική νέων εξαγορών, αλλά και η διεκδίκηση χρυσοφόρων συμβάσεων αποτελούν τους βασικούς καταλύτες της εισηγμένης, η οποία φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν τις καχεκτικές ημέρες των προηγούμενων ετών.

Η έκπληξη

Φυσικά, εκτός των παραπάνω τεσσάρων, οι οποίες έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα χάρη στην τρέχουσα αποτίμησή τους, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια μελλοντική έκπληξη. Ιδίως ενόσω το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες πολλαπλών επιχειρηματικών deals, τα οποία μπορούν να αλλάξουν άρδην τα σημερινά δεδομένα.

Η αξία των εισηγμένων που διεκδικούν κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ

• Καπνοβιομηχανία Καρέλια 944 εκατ. ευρώ
• Ελλάκτωρ 930 εκατ. ευρώ
• Optima Bank 860 εκατ. ευρώ
• Intrakat 842 εκατ. ευρώ

Φέσσας: Οι 13 χρυσοφόρες συμφωνίες του… Mr Dealmaker – Από την Apple έως τον «εθνικό κούριερ»

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)