Skip to main content

Γράμμα στην Ούρσουλα

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ομολογία αποτυχίας; Στην αυγή του νέου έτους ο πρωθυπουργός διακήρυττε «ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός και πρέπει να το καταλάβουν οι πολυεθνικές. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία».

Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα ζητεί παρέμβαση για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών, ετοιμάζει ο πρωθυπουργός. Δηλαδή; «Να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει και να επιβάλει ένα πλαίσιο».

Ομολογία αποτυχίας; Στην αυγή του νέου έτους ο πρωθυπουργός διακήρυττε «ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός και πρέπει να το καταλάβουν οι πολυεθνικές. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία».
Σκοντάψαμε σε γνωστή ιστορία με μπανάνες, σε ευρωπαϊκή νομολογία. Η Κομισιόν επέβαλε στις 17 Δεκεμβρίου 1975 πρόστιμο ενός εκατομμυρίου λογιστικών μονάδων στην αμερικανική United Brands για παράβαση του άρθρου 86 της Συνθήκης ΕΟΚ στον τομέα της διάθεσης στο εμπόριο των γνωστών μπανανών με το μπλε αυτοκόλλητο και την κυρία με τα φρούτα επί της κεφαλής.

Αυτό που είχε διαπιστώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ήταν ότι η United Brands πωλούσε τις μπανάνες σε διαφορετική τιμή, ανάλογα με το κράτος-μέλος. «Οι διαφορές μεταξύ των τιμών μπορούν να φθάσουν, ορισμένες εβδομάδες, καίτοι τα προσφερόμενα προϊόντα είναι ισοδύναμα, το 30% έως 50%», ενώ εκφορτώνονταν στα λιμάνια του Ρότερνταμ (Ολλανδία) και του Μπρέμερχαβεν (Γερμανία) με δαπάνες που δεν διέφεραν παρά μόνο κατά μερικά εκατοστά του δολαρίου ανά κιβώτιο των 20 κιλών. «Υφίσταται μια ανωτάτη απόκλιση ύψους 138% μεταξύ της τιμής με παράδοση στο Ρότερνταμ που χρέωνε η UBC στους πελάτες από την Ιρλανδία και της τιμής fob στο Μπρεμερχάβεν που χρέωνε στους πελάτες της από τη Δανία, δηλαδή η τιμή που κατέβαλαν οι πελάτες από τη Δανία ήταν 2,38 φορές μεγαλύτερη αυτής που κατέβαλαν οι πελάτες από την Ιρλανδία».

Μύλος. Η εταιρεία άσκησε προσφυγή και εκδόθηκε απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση 27/76, στις 14 Φεβρουαρίου 1978. Ανάμεσα σε ωριμαντές, πράσινες μπανάνες και άλλες οπώρες, βαριές απ’ το μέλι των χυμών, την κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση στα κράτη-μέλη, τις διαφορές όσον αφορά τη δομή του εμπορίου και τη συγκέντρωση, το γεγονός ότι «η εταιρεία δεν γνώριζε ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση», ακυρώνεται το άρθρο 1 στοιχείο γ, της απόφασης της Επιτροπής «για μη δίκαιες τιμές στους πελάτες που είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία (με εξαίρεση τον όμιλο Scipio), στη Δανία, στις Κάτω Χώρες και στην Οικονομική Ένωση Βελγίου-Λουξεμβούργου». Μειώνεται λίγο και το πρόστιμο σε 850.000 λογιστικές μονάδες, καταβλητέες σε 3.077.000 ολλανδικά φιορίνια.