Skip to main content

Η βιομηχανία επιστημονικής φαντασίας φανερώνει τη σκληρή ισχύ της Κίνας σε επιστήμες και τεχνολογία

Φωτογραφία του Ντου Τζιενπό
Επισκέπτης στο Διεθνές Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Σόουγκανγκ του Πεκίνου φωτογραφίζεται φορώντας στολή αστροναύτη στο πλαίσιο του Συνεδρίου Επιστημονικής Φαντασίας της Κίνας για το 2024

Τα έσοδα της κινηματογραφικής παραγωγής και της τηλεόρασης αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 38,8% και έφτασαν συνολικά τα 11,59 δισ. γιουάν

Ενθαρρυντικά είναι τα πρόσφατα νέα που θέλουν τα συνολικά έσοδα της βιομηχανίας επιστημονικής φαντασίας της Κίνας να ξεπερνούν τα 100 δισ. γιουάν. Σύμφωνα με την «Έκθεση για την Κινεζική Βιομηχανία Επιστημονικής Φαντασίας για το 2024» που δημοσίευσε το 8ο Συνέδριο Επιστημονικής Φαντασίας της Κίνας, τα συνολικά έσοδα του κλάδου αυτού το 2023 έφτασαν τα 113,29 δισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 29,1%.

Πρόκειται για μια νέα βιομηχανία αξίας 100 δισ. γιουάν που ακολουθεί μια καλή αναπτυξιακή πορεία και διαθέτει τεράστιες προοπτικές. Τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Κίνα σχετικά με τα έσοδα της βιομηχανίας αυτής ξεκινούν από το 2016, με την τότε συνολική αξία της να φτάνει περίπου τα 10 δισ. γιουάν. Το 2023, μετά από μόλις οχτώ χρόνια, η αξία της σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.

Η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας επιστημονικής φαντασίας οφείλεται στη ενίσχυση τόσο της «σκληρής» τεχνολογικής όσο και της «ήπιας» πολιτιστικής ισχύος της χώρας.

Οι κινεζικές επιστήμες και η τεχνολογία προσφέρουν το τεχνικό υποστηρικτικό πλαίσιο και τρέφουν τη δημιουργικότητα που τροφοδοτεί μια κουλτούρα γύρω από την επιστημονική φαντασία. Το 2023 τα συνολικά έσοδα του τουρισμού από τη συγκεκριμένη βιομηχανία εκτινάχθηκαν στα 31,06 δισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 106,7% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα της κινηματογραφικής παραγωγής και της τηλεόρασης αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 38,8% και έφτασαν συνολικά τα 11,59 δισ. γιουάν. Χάρη στην πρωτοποριακή ενσωμάτωση της κουλτούρας, των επιστημών και της τεχνολογίας, η βιομηχανία επιστημονικής φαντασίας αντανακλά την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει στον τουρισμό, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση για επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.

Το 2023 τα συνολικά έσοδα της βιομηχανίας του βιβλίου και άλλων έντυπων μέσων από προϊόντα επιστημονικής φαντασίας έφτασαν τα 3,17 δισ. γιουάν, γνωρίζοντας αύξηση κατά 4,3%. Αν και περιορισμένη, η συγκεκριμένη βιομηχανία αποτελεί πηγή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας. Τα τελευταία χρόνια, η δυναμική ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του είδους. Ο διπλασιασμός τόσο των παραγόμενων συγγραφικών έργων όσο και των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός.

Η κουλτούρα της επιστημονικής φαντασίας διαθέτει μεγάλη γοητεία και προσφέρει γόνιμο έδαφος για καινοτομία στις επιστήμες και την τεχνολογία της Κίνας. Η μοναδικότητα της επιστημονικής φαντασίας έγκειται στο ότι αφορά το σύνολο της ανθρωπότητας και περιλαμβάνει τα κοινά της οράματα και τους τρόπους αντιμετώπισης κοινών κρίσεων. Η γοητεία της αυτή ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και γίνεται «γέφυρα» που συνδέει διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την «Έκθεση για την προβολή της κινεζικής επιστημονικής φαντασίας στο εξωτερικό, 2018-2023» που δημοσίευσε το Κέντρο Ερευνών Επιστημονικής Φαντασίας της Κίνας, από το 2018 έως το 2023, η παγκόσμια δημοτικότητα και η αναζήτηση περιεχομένου κινεζικής επιστημονικής φαντασίας αυξανόταν συνεχώς κάθε έτος, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ το 2013 και έχοντας ξεπεράσει κατά τριάντα επτά φορές αυτά του 2018.

Η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας επιστημονικής φαντασίας θα διαδραματίσει επίσης καταλυτικό ρόλο στην τεχνολογική καινοτομία. Τα έργα επιστημονικής φαντασίας μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους επιστήμονες και όσους εργάζονται στην τεχνολογία ώστε να καινοτομήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ιστορικά πολλές εφευρέσεις και τεχνολογικές εξελίξεις, όπως στην περίπτωση των υποβρυχίων και των κινητών τηλεφώνων, εμπνεύστηκαν μέσα από έργα επιστημονικής φαντασίας. Η κουλτούρα αυτή θα κινήσει το ενδιαφέρον και την επιθυμία των νέων για να εξερευνήσουν τις επιστήμες, επιτρέποντας στην καλλιέργεια περισσότερων ταλέντων που θα απασχοληθούν στο μέλλον σε σχετικούς τομείς. Ταυτόχρονα, η επιστημονική φαντασία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανάδυση καινούργιων βιομηχανιών και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών και καταναλωτικών δυνάμεων. Οι ανταλλαγές στον τομέα αυτό θα ωθήσουν τη διάδοση του πνεύματος της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και της κοινής ανάπτυξης για όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τη συναίνεση για μια πανανθρώπινη κοινότητα με ένα κοινό μέλλον και την αναζήτηση μιας κοινής αναπτυξιακής πορείας για όλους.