Skip to main content

Wall Street: Οριακή πτώση μετά το ρεκόρ

REUTERS/Brendan McDermid

Η μετοχή που έδωσε τη μεγάλη ώθηση στον Dow να φθάσει και να ξεπεράσει τις 40.000 μονάδες ήταν η Walmart η οποία ενισχύθηκε 7%

O Dow Jones ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 40.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς η ανοδική αγορά τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από τα στοιχήματα ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα υποχωρήσουν και τα επιτόκια θα μειωθούν.

Στο υψηλό της συνεδρίασης, ο δείκτης άγγιξε τις 40.051,05 μονάδες, στο απόγειο της bull market που άρχισε τον Οκτώβριο του 2022. Ο δείκτης είχε πλησιάσει και πάλι τις 40.000 στις αρχές του έτους, προτού έρθει η υπαναχώρηση του Απριλίου εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια μπορεί και να μην μειωθούν καθόλου φέτος. Το ράλι αναθερμάνθηκε το Μάιο χάρη στα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν επιστροφή σε καθοδική πορεία.

Τελικά, ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση των 38,62 μονάδων ή 0,1% στις 39.869,38 μονάδες. O S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,21% στις 5.297,10 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 16.698,32 μονάδες με πτώση 0,26%.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο S&P 500 άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό αφού στη συνεδρίαση της Τετάρτης έκλεισε πάνω από τις 5.300 μονάδες για πρώτη φορά, ενώ και ο Nasdaq άγγιξε ιστορικό υψηλό. Ο Dow έχει ενισχυθεί περισσότερο από 6% φέτος, ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 κατά 11% έκαστος.

«Τα μεγέθη αυτά δοκιμάζουν τον ρυθμό αύξησης των κερδών και τις αντοχές της οικονομίας. Η δυναμική των εταιρικών κερδών και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων σημαίνουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει ο Τζον Λιντς, επικεφαλής επενδύσεων της Comerica Wealth Management.

Η μετοχή που έδωσε τη μεγάλη ώθηση στον Dow να φθάσει και να ξεπεράσει τις 40.000 μονάδες ήταν η Walmart η οποία ενισχύθηκε 7%, χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καταγράφει κέρδη 21%.

Σημαντική άνοδο φέτος καταγράφουν και οι μετοχές των Amazon, Meta Platforms και Nvidia.

H Amazon η οποία εντάχθηκε στον Dow στο πρώτο τρίμηνο, ενισχύεται περισσότερο από 20% φέτος. Κορυφαία επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow παρουσιάζουν επίσης η American Express και η Goldman Sachs. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών ενισχύονται περισσότερο από 20%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η οικονομία απέφυγε ήδη την ύφεση και ο καταναλωτής θα παραμείνει ισχυρός.