Skip to main content

Θολό τοπίο για τη διαρροή δεδομένων στο Υπουργείο Εσωτερικών, 25 ημέρες πριν την επιστολική ψήφο

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Παραδοχή του υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν έχει πέσει ακόμη φως στην υπόθεση

Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της διαρροής προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκλογέων δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της έρευνας της σχετικής εσωτερικής έρευνας του Υπουργείου Εσωτερικών και μόλις 25 ημέρες προ των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος.

Κληθείσα να απαντήσει σχετικά σε χθεσινή συνέντευξή της η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι δεν είναι να σε θέση να κατονομάσει τους υπαίτιους της διαρροής δεδομένων οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου και προκάλεσαν αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η έρευνα ανακοινώθηκε στις 5 Μαρτίου αλλά μέχρι σήμερα το μόνο το οποίο έχει διαπιστωθεί, όπως τόνισε η υπουργός, είναι «ίχνη» μιας «μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023».

Στο σκοτάδι φαίνεται να παραμένει, όμως, η κυβέρνηση και για την υπόθεση της σκηνοθετημένης καταγγελίας περί διάρρηξης της Διεύθυνσης Εκλογών η οποία ενδεχομένως να συνδέεται με την διαρροή των στοιχείων των αποδήμων που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως η ίδια κατέθεσε αίτημα στην Εισαγγελία προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στη δικογραφία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΣΥΡΙΖΑ: Σχετίζονται οι αλλαγές στις διευθύνσεις με τη διαρροή δεδομένων;

Η παραδοχή του υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν έχει πέσει ακόμη φως στην υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, κάλεσε την κυρία Κεραμέως να ξεκαθαρίσει εάν «με βάση ποια στοιχεία έγιναν τελευταία ανακατατάξεις σε διευθύνσεις του ΥΠΕΣ, με αναπλήρωση από “γαλάζια” στελέχη». «Είναι αποτέλεσμα ΕΔΕ ή κάποιου πορίσματος που εμείς αγνοούμε;» ρώτησε ακόμη η κυρία Πούλου. Επίσης ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει «ποιος διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή, τέσσερις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών». «Έχει παραλάβει η πενταμελής επιτροπή παραλαβής τα παραδοτέα των συμβάσεων μεταξύ της SingularLogic και του ΥΠΕΣ» πρόσθεσε.

ΠΑΣΟΚ: Υπονομεύεται η μυστικότητα της διαδικασίας

Απαντήσεις για τους υπεύθυνους της διαρροής ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη. «Η διαρροή της λίστας  e-mail των αποδήμων αποτελεί ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που εκτός του ότι οδήγησε σε σειρά αγωγών κατά του ελληνικού δημοσίου, αποτελεί μια πρακτική που εκ των πραγμάτων υπονομεύει τη μυστικότητα της εκλογικής διαδικασίας» ανέφερε ο κ. Κατρίνης. Μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει «που βρίσκεται και γιατί δεν έχει ελεγχθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του τέως γραμματέα αποδήμων της ΝΔ κ. Θεοδωρόπουλου που βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ για να εξεταστεί πιθανή μεταφορά σε αυτόν ή από αυτόν στοιχείων ή ακόμα και διαγραφή στοιχείων που αφορούν σε mail αποδήμων».