Πολλές φρικαλεότητες τον 20ο αιώνα ξεκίνησαν με μια δολοφονία πολιτικού ηγέτη. Αρχής γενομένης από τον Αρχιδούκα της Αυστρίας, Φερδινάνδο που δολοφονήθηκε στο Σαράγεβο από έναν σέρβο εθνικιστή ,στις 28 Ιουνίου 1914. Μια δολοφονία που ήταν η αφορμή για την έκρηξη του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, αν και τα σύννεφα είχαν συσσωρευθεί χρόνια πριν.
Η ιστορία έχει δείξει άλλωστε ότι κάθε απόπειρα δολοφονίας ενός ηγέτη δεν μπορεί να μας αφήνει ανεπηρέαστους. Ειδικά σε μέρη με τόσο πυκνή και τραγική ιστορία όσο η κεντρική Ευρώπη.
Γι’ αυτό και η απόπειρα δολοφονίας του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο –η πρώτη σε βάρος πολιτικού στη χώρα του-θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά.
Οι επιπτώσεις αυτής της επίθεσης θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές και στην υπόλοιπη ήπειρο.
Δολοφονική επίθεση εναντίον κυβερνητικού ηγέτη είχε να σημειωθεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια στην Ευρώπη, από τον φόνο του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίτζιτς, το 2003.
«Η Ευρώπη είναι σοκαρισμένη αλλά πάνω από όλα ανησυχεί », γράφει εύστοχα η ιταλική La Repubblica.
Τα κίνητρα του φερόμενου ως δράστη, δεν είναι ακόμη σαφή. Σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, δράστης ήταν ένας 71χρονος ντόπιος συγγραφέας ,που αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική και συγκεκριμένα σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTVS . «Η μυρωδιά της πυρίτιδας δεν είχε ακόμη διαλυθεί ,όταν οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας επιτέθηκαν, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης ότι προκάλεσαν την απόπειρα δολοφονίας», γράφει η Le Soir.
Η απόπειρα κατά του Φίτσο θα μπορούσε πάντως να αποτελέσει το τέλειο καύσιμο για να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη Γηραιά Ήπειρο και να αποδυναμώσει την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ΕΕ που φαίνεται να έχει εμπλακεί για τα καλά στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Φίτσο έχει επαναλάβει πολλές φορές το «όχι» του στη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία. Εχει επίσης δηλώσει πώς θέλει να εργαστεί για να επιτευχθεί συμβιβασμός «για να μην επιτρέπεται πλέον σε δύο λαούς να αλληλοσκοτώνονται».
Έχοντας μάλιστα συμβάλει και στην πρόσφατη εκλογή του νέου προέδρου της χώρας Πέτερ Πελεγκρίνι , έχει οδηγήσει στην πραγματικότητα τη Σλοβακία σε φιλορωσική κατεύθυνση.
Η Μπρατισλάβα βρίσκεται πιο κοντά στην Ουγγαρία του Όρμπαν, παρά στην επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Σερβία, η Ουγγαρία και η Ρωσία ήταν οι πρώτες χώρες που άφησαν υπονοούμενα για πιθανή συνωμοσία πίσω από την απόπειρα κατά του Φίτσο. Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι κάποιοι ήθελαν να «ξεφορτωθούν» μια αμφιλεγόμενη και εχθρική προσωπικότητα για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που δεν χρειαζόταν η ΕΕ ήταν μια απόπειρα δολοφονίας. Λίγο πριν τις ευρωεκλογές μάλιστα, καθώς δεν αποκλείεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Σε μια περίοδο που η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα. Είναι πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην τεχνολογική επανάσταση. Κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά ως γεωπολιτικά παράγοντα εξωτερικής πολιτικής . Όταν οι 27 δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ουκρανία, τη Γάζα ή για τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρώπη στον σκληρό αγώνα για την παγκόσμια ηγεμονία που διεξάγουν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.