Skip to main content

Κίνα: Η αιολική ενέργεια δαμάζει τον άνεμο και τα κύματα και κατακτά τις αγορές του εξωτερικού

Φωτογραφία του Γιανγκ Τσιλί
Στη βόρεια παράκτια περιοχή της πόλης Ρονγκτσένγκ της επαρχίας Σαντόνγκ στην ανατολική Κίνα ανεμογεννήτριες «χορεύουν» στους «ρυθμούς» του ανέμου

Σε διεθνές επίπεδο η ισχυρή ανταγωνιστικότητα της αιολικής ενέργειας της Κίνας πηγάζει από την αχανή αγορά και την ολοκληρωμένη βιομηχανική βάση της χώρας

Εικοστό πρώτο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Μετά τα ηλεκτρικά οχήματα, ορισμένες χώρες έβαλαν στο στόχαστρο την αιολική ενέργεια της Κίνας κραδαίνοντας τη «ράβδο» του εμπορικού προστατευτισμού. Το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη ενός δεύτερου κύκλου ερευνών κατά του ντάμπινγκ ενόψει της λήξης ισχύος των αντισταθμιστικών μέτρων που αφορούν την εγκατάσταση πύργων ανεμογεννητριών που εισάγονται από την Κίνα. Για πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η εντατική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας αποτελεί βασικό βήμα για την προώθηση μιας πράσινης οικονομίας χαμηλών ρύπων και ενός κοινωνικού μετασχηματισμού. Ο εμπορικός προστατευτισμός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ευνοεί την υγιή ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας αιολικής ενέργειας και είναι αντίθετος με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Αντιμέτωποι με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, τα μέλη της διεθνούς κοινότητας κατέληξαν σε μια γενική συναίνεση για την προώθηση και πραγματοποίηση ενός στόχου μηδενικών ρύπων για τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υψηλού επιπέδου ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στην 28η διάσκεψη των μερών (COP) της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), τα συμμετέχοντα κράτη πρότειναν να τριπλασιαστεί παγκοσμίως η παραγωγική ικανότητα αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2009 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισίου για τη σταθεροποίηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω του 1,5 βαθμού. Εάν οι νέες επενδύσεις δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στο χρονικό πλαίσιο, τότε αναμένεται ότι από το 2026, οι περισσότερες περιοχές του κόσμου, εκτός της Κίνα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και στις αντίστοιχες υπεράκτιες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Τα κινεζικά προϊόντα αιολικής ενέργειας είναι τα πλέον ανταγωνιστικά και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με την πάροδο των ετών, βασιζόμενη σε μια ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας και στην τεχνολογική καινοτομία, η Κίνα δημιούργησε ένα πλήρες και υγιές σύστημα βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και κατέστη ο μεγαλύτερος παραγωγός εξοπλισμού αιολικής ενέργειας στον κόσμο. Η κινεζική παραγωγή ανεμογεννητριών αντιστοιχεί σε πάνω από το 70% της παγκόσμιας αγοράς. Ανταποκρινόμενη αποτελεσματικά στη ζήτηση της εγχώριας αγοράς της, η Κίνα παρέχει ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων αιολικής ενέργειας με τεχνικά και ποιοτικά πλεονεκτήματα και πλεονεκτήματα κόστους, συμβάλλοντας στην ταχεία μείωση του κόστους της παγκόσμιας παραγωγής αιολικής ενέργειας και βοηθώντας άλλες χώρες να επιταχύνουν τη δική τους ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.

Η εξαιρετικά διεθνοποιημένη βιομηχανική αλυσίδα αιολικής ενέργειας της Κίνας αποτελεί επίσης παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με δυτικά κράτη, όπως για παράδειγμα με την Ευρώπη. Εκτός από τις προσπάθειες που κατέβαλε η ίδια, η Κίνα έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα, την εμπειρία και την οικονομική στήριξη της Ευρώπης για την ανάπτυξη της αιολικής της ενέργειας. Ταυτόχρονα, η Κίνα υιοθετούσε ανέκαθεν μια ανοιχτή και δίχως αποκλεισμούς συνεργατική στάση με στόχο την υποστήριξη των ξένων επιχειρήσεων και την εις βάθος συμμετοχή τους στην ανάπτυξη αυτού του τομέα. Η αχανής κινεζική αγορά προσφέρει πλήθος ευκαιριών και άπλετο χώρο για την ανάπτυξη των ξένων επιχειρήσεων. Στη σημερινή εποχή όπου οι παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες της αιολικής ενέργειας συνδέονται στενά μεταξύ τους, το μόνο που μπορεί να πετύχει ο εμπορικός προστατευτισμός είναι να υπονομεύσει τη βιομηχανική ανάπτυξη και να καθυστερήσει την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Μόνο μέσα από την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των αντίστοιχων βιομηχανικών κλάδων της κάθε χώρας μπορεί να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η ασφάλεια των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων της αιολικής ενέργειας και να καλυφθούν καλύτερα οι ενεργειακές ανάγκες για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Αξίζει ωστόσο να τονίσουμε ότι, σε διεθνές επίπεδο η ισχυρή ανταγωνιστικότητα της αιολικής ενέργειας της Κίνας πηγάζει από την αχανή αγορά και την ολοκληρωμένη βιομηχανική βάση της χώρας. Από τη μία, το μέγεθος της αγοράς συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Από τη δημοσίευση του πρώτου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είκοσι χρόνια πριν, η παραγωγική ικανότητα αιολικής ενέργειας της χώρας αυξήθηκε κατά χίλιες φορές, επιτρέποντας στην Κίνα να καταστεί για δεκατρία συναπτά έτη ηγέτιδα δύναμη στην αιολική ενέργεια. Από την άλλη, βασιζόμενη στο πιο ολοκληρωμένο βιομηχανικό σύστημα του κόσμου, η χώρα δημιούργησε το πληρέστερο βιομηχανικό σύστημα αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, πετυχαίνοντας μια στενή και αποτελεσματική συνεργασία όλων των κρίκων της βιομηχανικής αλυσίδας, μειώνοντας το κόστος του εξοπλισμού και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των σχετικών προϊόντων.