Αλ. Τσίπρας: Επιβεβλημένη η συνεργασία προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 23:07
UPD:10/11/2018 00:41
Aris Oikonomou/SOOC

«Η συνεργασία προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων είναι σήμερα επιβεβλημένη στην Ευρώπη» τονίζει ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τη συμπρόεδρο του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke, την Κάτια Κίπινγκ.

«Απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την απειλή της ακροδεξιάς κανείς δεν μπορεί μόνος να δώσει τις λύσεις. Η συνεργασία προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων είναι σήμερα επιβεβλημένη στην Ευρώπη. Συνάντηση με την συμπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Katja Kipping, στο Βερολίνο» έγραψε ο κ.Τσίπρας επισυνάπτοντας και τη φωτογραφία από τη συνάντηση.

Σύμφωνοι ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε το μέλλον της Ευρώπης ούτε στη λιτότητα, ούτε στον ρατσισμό» είναι η γερμανική Αριστερά (Die Linke) και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μετά τη συνάντηση η Κάτια Κίπινγκ.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια άλλη Ευρώπη κι έχουμε την ευθύνη να καταστήσουμε σαφές μέσα στην Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν μόνο οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και η άκρα δεξιά, αλλά και οι δυνάμεις που βασίζονται στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη» σημείωσε, τονίζοντας ότι το κόμμα της επιθυμεί «οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένες» και εργάζεται για αυτό. «Θέλουμε η ομάδα της Αριστεράς να γίνει μεγαλύτερη, όχι μικρότερη» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι αυτή τη φορά επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Αριστεράς, η κ. Κίπινγκ ανέφερε ότι «είναι φυσικό κάποιος που είναι πρωθυπουργός να διοχετεύει όλη του την ενέργεια στην Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει εκεί κοινωνική πολιτική υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, οι οποίες είναι τόσο δύσκολες, και επειδή η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε κατ' επανάληψη κοινωνικές περικοπές και λιτότητα».

Σε ό,τι αφορά την καμπάνια της ευρωπαϊκής Αριστεράς και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή, η συμπρόεδρος της Linke εξήγησε ότι εκκρεμεί ακόμη η παρουσίαση της προεκλογικής στρατηγικής, αλλά «βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο οποία διήρκεσε τουλάχιστον 90', συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και την αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Αντρέα Νάλες, ενώ θα μιλήσει στο πλαίσιο διημερίδας του SPD που διοργανώνεται στο Βερολίνο, ως αφετηρία του διαλόγου για την ανανέωση του κόμματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή