Ζωντανή αιώρηση που κόβει την ανάσα

Ακροβατική περφόρμανς της Κλοέ Μολιά στην πλατεία Συντάγματος και στην Πειραιώς 260, στις 7 και 8 Ιουνίου αντίστοιχα, με ελεύθερη είσοδο
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 10:00
A- A A+

Εκτελώντας μια εντυπωσιακή ακροβατική περφόρμανς που κόβει την ανάσα, η Γαλλίδα περφόρμερ Κλοέ Μολιά, στο πλαίσιο της ενότητας Άνοιγμα στην Πόλη,  παρουσιάζει την παράσταση «Horizon», στην πλατεία Συντάγματος στις 7 Ιουνίου (18:30 και 20:30), και στην Πειραιώς 260 στις 8 Ιουνίου (20:15 και 23:00), με ελεύθερη είσοδο.

Από τι κρέμεται κανείς; Κυρίως, από τον χρόνο. Για την Κλοέ Μολιά, η αιώρηση είναι ένας τρόπος να ζει κανείς έντονα στο εδώ και τώρα, ένας τρόπος να παράγουμε νόημα και πυκνότητα. Με σπουδές στην κεραμική, την ακροβατική τέχνη (trapeze) και τις πολεμικές τέχνες, η Γαλλίδα περφόρμερ ίδρυσε την ομάδα Rhizome το 2009. Μέσα από τις ακροβατικές της περφόρμανς, όπου αξιοποιεί τη μαθητεία της στις πολεμικές τέχνες, έρχεται αντιμέτωπη με την αίσθηση του κενού, επιζητώντας το ιδιαίτερο εκείνο νόημα που παράγεται στη σιωπή.

Στην παράσταση «Horizon» που εκτελεί η ίδια, ένας χώρος συμπυκνωμένος σε μια λεπτή ατσάλινη γραμμή ζητεί την αδιάσπαστη προσοχή μας. Η διαδικασία της αιώρησης δημιουργεί ένα σύμπαν αντιθέσεων - το πάνω και το κάτω, τη δράση και την ανάπαυση, το ασήμαντο και το τραγικό. Οι μύες αποκαλύπτονται σε όλη την ευάλωτη φύση τους, την ίδια στιγμή που ξεδιπλώνεται η δύναμή τους. Μέσα από τα θραύσματα, επινοείται ένα νέο κέντρο, που αντισταθμίζει τον κατακερματισμό της σύγχρονης καθημερινότητας.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση αιώρησης στο κενό» τονίζει η Κλοέ Μολιά. «Οι αισθήσεις οξύνονται. Αλλά και ο χρόνος μοιάζει μετέωρος, όταν καλείσαι να εγκαταλείψεις τις ιδέες και τις εικόνες που έχεις πλάσει για το μέλλον και να εστιάσεις στο άπειρο, όπως ξεδιπλώνεται στο παρόν. Όταν αιωρούμαι, είναι σαν να καλώ τον αέρα και να ψηλαφώ τις αλλαγές στην πυκνότητά του. Σε κατάσταση έντασης, εξερευνώ ποιητικά το βάρος των σωματιδίων».

Συντελεστές
Σύλληψη - ερμηνεία: Chloé Moglia, κατασκευή: John Caroll / Paris Quartier d’Eté, διεύθυνση παραγωγής: Laurence Edelin, παραγωγή: Rhizome.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260: Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 25 λεπτά.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή