Προς επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ο Μακρόν;

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 19:04
UPD:19:07
REUTERS/POOL

Την ιδέα της επαναφοράς μιας μορφής υποχρεωτικής θητείας των Γάλλων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ανοικτής και στις γυναίκες, επανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που είχε θέσει το ζήτημα και κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Μιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου στην Προεδρία της Γαλλίας, ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για μια καθολική εθνική θητεία η οποία θα έχει διάρκεια «από τρεις έως έξι μήνες», κάτι ωστόσο που βρίσκεται ακόμη στη σφαίρα των ιδεών.

«Επιθυμώ μια υποχρεωτική θητεία, ανοικτή σε γυναίκες και άνδρες, της οποίας όμως η μορφή θα μπορούσε να είναι και πολιτική», δηλαδή όχι ένστολη.

Παραδεχόμενος ότι η θέση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ για το θέμα δεν είχε καταστεί απολύτως ξεκάθαρη μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν αναίρεσε την τοποθέτηση της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί περί «μη υποχρεωτικής θητείας».

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους προσπάθησε εξάλλου να καθησυχάσει τους φόβους για το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής, σημειώνοντας ότι δεν μιλούμε για μια επαναφορά της παλαιού τύπου στρατιωτικής θητείας, που έφερνε τους ανθρώπους μακριά από τις οικογένειές τους».

«Θα υπάρχει ένα κόστος, ωστόσο δεν θα είναι απαγορευτικό», είπε ο κ. Μακρόν, που υπερασπίστηκε το μέτρο ως ενισχυτικό της «εθνικής συνοχής».

naftemporiki.gr

Δημοφιλή