Βενεζουέλα: Η «Συντακτική Εθνοσυνέλευση» διέταξε προεδρικές εκλογές έως τις 30 Απριλίου

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 19:37
UPD:24/01/2018 08:59
REUTERS/IVAN ALVARADO

Η Συνακτική Εθνοσυνέλευση, κοινοβουλευτικό σώμα με ευρύτατες αρμοδιότητες και κύριο έργο την αναθεώρηση του συντάγματος της Βενεζουέλας, διέταξε τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα όχι αργότερα από τις 30 Απριλίου 2018.

Το σώμα, το οποίο εξελέγη στα τέλη Ιουλίου του 2017, δεν αναγνωρίζεται ούτε από την αντιπολίτευση της χώρας ούτε από διεθνείς οργανισμούς, καθώς η εκλογή του έγινε μετά από πολύμηνες ταραχές, αντισυνταγματική καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως της χώρας και ουσιαστικά κατάργηση της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον διορισμένο από τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στη νόμιμη Εθνοσυνέλευση, η οποία έχει αποστερηθεί κάθε νομοθετική αρμοδιότητα και η οποία εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2015, η αντιπολίτευση έχει υπερενισχυμένη πλειοψηφία 112 στους 167 βουλευτές.

EURONEWS

Άγνωστο παραμένει εάν η αντιπολίτευση, με κύρια δύναμη τη Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), που συνενώνει την Κεντροαριστερά, το Κέντρο και την Κεντροδεξιά, θα δεχθεί διεξαγωγή προεδρικών εκλογών υπό τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Η θητεία του προέδρου της Βενεζουέλας είναι εξαετής. Ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής, επικρινόμενος και ως αυταρχικός λαϊκιστής Νικολάς Μαδούρο είχε εκλεγεί τον Απρίλιο του 2013, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Ούγο Τσάβες, από την επάρατη νόσο.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή