Μέρκελ: Προτιμώ νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 18:43
UPD:19:50
REUTERS/AXEL SCHMIDT
A- A A+

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ τοποθετήθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, εάν η εναλλακτική σε αυτές θα ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο συνασπισμός της κ. Μέρκελ και των Βαυαρών συμμάχων της θα έπρεπε να διαπραγματεύεται ad hoc για κάθε κυβερνητικό μέτρο για τη συγκρότηση πλειοψηφίας ώστε αυτό να υπερψηφίζεται στην Μπούντεσταγκ.

«Ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας πρέπει να γίνει αντικείμενο πολύ εντατικής σκέψης. Είμαι πολύ επιφυλακτική. Δεν είχα σχεδιάσει κάτι τέτοιο», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Έτσι ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πιο δύσκολος από ό,τι θα θέλαμε, αλλά καθιστά εφικτή μια σταθερή φάση κατά την οποία θα μπορούσαμε να θέσουμε νέες κατευθυνσεις - το πώς, θα το αποφασίσει ο πρόεδρος της χώρας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, είχε ζητήσει από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι αρχίζει κύκλο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα στην κάτω Βουλή, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) υπό τον Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε ότι και εκείνο προτιμά νέες εκλογές από έναν νέο μεγάλο συνασπισμό του ίδιου με την Κεντροδεξιά.

Το κεντρώο - κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το οποίο και αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κεντροδεξιά και τους Πράσινους, δημιουργώντας το αδιέξοδο, εμφανίστηκε πρόθυμο να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της Χριστιανικής Ένωσης, με ή χωρίς τους Πράσινους, χωρίς όμως να συμμετέχει το ίδιο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή