Κοινωνία
Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 22:48

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και κλειστοί σταθμοί μετρό

Την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα για την Κυριακή, με επιβολή προστίμων έως 5.000 ευρώ στους παραβάτες, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ. Η απόφαση ελήφθη προφανώς λόγω των πιθανών συγκεντρώσεων για την 12η επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Κλειστοί σταθμοί του Μετρό.

Την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα για την Κυριακή, με επιβολή προστίμων έως 5.000 ευρώ στους παραβάτες, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ. Η απόφαση ελήφθη προφανώς λόγω των πιθανών συγκεντρώσεων για την 12η επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση ισχύει για αύριο 6 Δεκεμβρίου, από τις 05.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

· διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

· διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Φορητό σύστημα επιτήρησης

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλ. Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης (Π.Δ. 75/2020), από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής κατά την υλοποίηση από Υπηρεσίες της του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, από τις 06:00 της Κυριακής έως τις 06:00 της Δευτέρας, σε οδούς της περιοχής του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια - Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών - Πλατεία Συντάγματος) και εφόσον απαιτηθεί, σε λοιπές περιοχές της Αθήνας.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Παράλληλα, κλειστοί θα είναι από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί του Μετρό Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Βικτώρια και Σεπόλια στις γραμμές 1, 2 και 3, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Κανονικά θα λειτουργήσει το Τραμ.