Φινλανδία: Στη δημοσιότητα οι όροι για το δάνειο στην Ελλάδα

Απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Φινλανδίας
Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 15:38
UPD:15:56
EC/SIPA/LAURENT CHAMUSSY

Στη δημοσιότητα καλείται να δώσει η φινλανδική κυβέρνηση τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2012, με την οποία δόθηκαν στο Ελσίνκι εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου στην Αθήνα.

Η απόφαση που έλαβε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Φινλανδίας συνιστά πλήγμα για την φινλανδική κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να διατηρήσει κρυφό ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.

«Σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο η συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2012 είναι δημόσιο έγγραφο, εκτός των τραπεζικών δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.

Η διευθύντρια επικοινωνίας του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας, Ανίτα Σιχβόλα, είπε ότι η συμφωνία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας, αφού απαλειφθούν τα τραπεζικά δεδομένα από το κείμενο.

Τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας είχαν ζητήσει τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης καθώς και βουλευτές του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη η Φινλανδία πήρε αποστάσεις από τις υπόλοιπες χώρες, ζητώντας εγγυήσεις από τις χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προκειμένου να τους χορηγήσει δάνεια. Η συμφωνία με την Ελλάδα αποτέλεσε το πρότυπο για μια άλλη συμφωνία, που υπογράφηκε με την Ισπανία τον Ιούλιο του 2012.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα