Skip to main content

Νότια Αφρική: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει την απόσυρση του Ισραήλ από τη Ράφα

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ζητά και την απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ) να διατάξει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Ράφα στο πλαίσιο πρόσθετων έκτακτων μέτρων για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ.

Στην εν εξελίξει υπόθεση που άσκησε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, τον Ιανουάριο το Παγκόσμιο Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να απόσχει από οποιεσδήποτε πράξεις που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν γενοκτονικές πράξεις κατά των Παλαιστινίων.

Ζητά πρόσθετα έκτακτα μέτρα

Στα αρχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, η Νότια Αφρική ζητά πρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης υπό το φως της συνεχιζόμενης στρατιωτικής δράσης στη Ράφα, την οποία αποκαλεί το «τελευταίο καταφύγιο» για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει ότι «το κράτος του Ισραήλ θα αποσυρθεί αμέσως και θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στην επαρχία Ράφα», καθώς και να διατάξει το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, οργανώσεις που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και δημοσιογράφους και ερευνητές στη Γάζα.