Skip to main content

Neuralink: Διορθώσαμε σοβαρή βλάβη στο εμφύτευμα μας στον εγκέφαλο ασθενούς

Η εταιρεία του Ελον Μασκ ενημέρωσε για δυσλειτουργία του τσιπ της

Η Neuralink πραγματοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο εμφύτευση του νευρωνικού της τσιπ στον εγκέφαλο του 29χρονου Νόλαντ Αρμπό που μετά από ένα ατύχημα σε μια κατάδυση που έκανε το 2016 έμεινε παράλυτος από τους ώμους και κάτω. Τον Μάρτιο η εταιρεία βιοτεχνολογίας του Ελον Μασκ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο Αρμπό μπορούσε να χρησιμοποιεί ένα υπολογιστή και κινεί τον κέρσορα με νοητικές εντολές δείχνοντας ότι ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του και το τσιπ λειτουργεί με επιτυχία.

Η Neuralink με ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι υπήρξε μια σοβαρή δυσλειτουργία στο εμφύτευμα την οποία οι τεχνικοί της εταιρείας κατάφεραν να επιδιορθώσουν. Το τσιπ της Neuralink περιέχει περισσότερα από χίλια ηλεκτρόδια, πολύ περισσότερα από τα ηλεκτρόδια που περιέχουν άλλα αντίστοιχα τσιπ. Τα χίλια ηλεκτρόδια είναι κατανεμημένα σε 64 νήματα που συνδέονται με νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κίνηση.

Σύμφωνα με την Neuralink κάποια νήματα αποσυνδέθηκαν από τους νευρώνες άρα ο αριθμός των σημάτων που μετέδιδε το τσιπ ήταν μικρότερος γεγονός που καθιστούσε προβληματική την λειτουργία του. Όμως σύμφωνα με την εταιρεία οι τεχνικοί της έκαναν κάποιες τροποποιήσεις στους αλγορίθμους του συστήματος για να βελτιωθεί η απόδοση του εμφυτεύματος παρέμβαση που όπως λέει η Neuralink αποκατέστησε το πρόβλημα.

Η επιπλοκή

Όμως υπάρχουν ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι πηγή του προβλήματος ήταν μια επιπλοκή που συνέβη κατά την διαδικασία της εμφύτευσης του τσιπ η οποία κρατήθηκε μυστική. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στη διάρκεια της εμφύτευσης εισήλθε αέρας στον εγκέφαλο του ασθενούς γεγονός που μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες ως και θανατηφόρες επιπλοκές για τον ασθενή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ συζητήθηκε από το προσωπικό που είχε αναλάβει την εμφύτευση να σταματήσει η διαδικασία και να αφαιρεθεί το τσιπ από τον εγκέφαλο του Αρμπό αλλά αποφασίσθηκε να προχωρήσουν όλα κανονικά.

Δεν παρουσιάστηκε μέχρι στιγμής τουλάχιστον κάποιο πρόβλημα υγείας στον ασθενή αλλά υπήρξε η δυσλειτουργία του εμφυτεύματος η οποία πιθανώς οφείλεται σε αυτή την επιπλοκή. Η Neuralink διαρρέει ότι είναι σε επαφή με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για το περιστατικό έτσι ώστε να λάβει έγκριση να τοποθετήσει το εμφύτευμα σε δύο ακόμη ασθενείς.

Naftemporiki.gr