Skip to main content

Ακτιβίστριες στα 80 τους στοχεύουν τη Magna Carta

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εγκληματική ζημία και βρίσκονται υπό κράτηση

Δύο ακτιβίστριες του κλίματος στα 80 τους χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Magna Carta στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Η αιδεσιμότατη Δρ Sue Parfitt, 82 ετών, και η Judy Bruce, μια 85χρονη συνταξιούχος καθηγήτρια βιολογίας, μπήκαν στη βιβλιοθήκη και προσπάθησαν να σπάσουν τη γυάλινη θήκη που προστατεύει το ιστορικό έγγραφο χρησιμοποιώντας σφυρί και καλέμι.

Το ζεύγος, από την ομάδα διαμαρτυρίας Just Stop Oil, κράτησε στη συνέχεια μια πινακίδα που έγραφε: «Η κυβέρνηση παραβιάζει το νόμο». Ακούστηκαν επίσης να ρωτούν: «Είναι η κυβέρνηση υπεράνω του νόμου;»

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εγκληματική ζημία και βρίσκονται υπό κράτηση.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο κατέχει δύο από τα τέσσερα σωζόμενα αντίγραφα της Magna Carta, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στους καθεδρικούς ναούς του Λίνκολν και του Σάλσμπερι.

Εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1215 και ήταν το πρώτο έγγραφο που έθεσε γραπτώς την αρχή ότι ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του δεν ήταν υπεράνω του νόμου.

Η Rev Parfitt είπε: «Η Μάγκνα Κάρτα δικαίως τιμάται, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία μας, τις ελευθερίες μας και τους νόμους μας. Αλλά δεν θα υπάρχει καμία ελευθερία, καμία νομιμότητα, κανένα δικαίωμα, αν επιτρέψουμε την κλιματική κατάρρευση να γίνει η καταστροφή που απειλείται τώρα».

Σε ανακοίνωσή της, η Βρετανική Βιβλιοθήκη επιβεβαίωσε ότι δύο άτομα είχαν «επιτεθεί στη σκληρή γυάλινη θήκη».

«Η ομάδα ασφαλείας της βιβλιοθήκης επενέβη για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές στη θήκη, οι οποίες ήταν ελάχιστες», ανέφερε.

«Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η ίδια η Magna Carta παραμένει άθικτη.

Πηγή: SkyNews