Skip to main content

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έφερε μαγικό Βόρειο Σέλας

Reuters

Το φαινόμενο έγινε ορατό από την Ιρλανδία και τη Σκωτία έως και και πολύ νοτιότερα του συνήθους στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Ενα μαγικό Βόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της νύκτας εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χιλιάδες φωτογραφίες έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο καθώς παρατηρητές από διάφορες περιοχές, από το Λίβερπουλ, το Κεντ, έως και περιοχές της Σκωτίας, μοιράστηκαν τη εμπειρία τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Tο Βόρειο Σέλας έγινε ορατό και σε περιοχές πολύ νοτιότερα του συνήθους, δηλαδή σε χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία.

Το φαινόμενο και εν προκειμένω η έντασή του οφείλεται σε μια από τις πλέον ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες που έχουν πλήξει τη Γη εδώ και 20 χρόνια.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (09/10) μια προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – η πρώτη μετά από το 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για πάνω από μισό αιώνα.

Αυτή τη φορά, το φαινόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η NOAA – ενώ ανέφερε πως μπορεί επίσης να σκεπάσει ένα τεράστιο τμήμα των ΗΠΑ με έναν θεαματικό κύκλο φωτός (σέλας). Οπερ και εγένετο…

Το φαινόμενο ακολουθεί μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη (08/10), κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον Ήλιο – γεγονός που οδήγησε στην έκδοση της προειδοποίησης.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της NOAA – ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – παρακολουθεί τον Ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου.

«Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», ανέφερε η ανακοίνωση.