Skip to main content

«Ψίχουλα» τα 3 δισ. βοήθειας λέει το Κίεβο

REUTERS/Stringer

«Χρειαζόμαστε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να κερδίσουμε τον πόλεμο»

Το ετήσιο πακέτο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώνονται από τα κέρδη των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι «σχεδόν τίποτα» στο πλαίσιο των πολεμικών αναγκών της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Denys Maliuska.

Η ΕΕ ενέκρινε την Τετάρτη ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών που προκύπτουν από την επένδυση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη – αξίας μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως – για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.

ΕΕ: Οικονομική στήριξη ύψους 3 δισ. ευρώ για την Ουκρανία από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Παλεύει με ελλείψεις πυρομαχικών, η Ουκρανία

Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία παλεύει με ελλείψεις πυρομαχικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ήταν επικριτικός για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν αυτά τα κεφάλαια.

«Αν μιλάμε για τις ανάγκες της Ουκρανίας και τις ανάγκες του πολέμου, στρατιωτικές και μη στρατιωτικές, τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι στην πραγματικότητα σχεδόν τίποτα – χρειαζόμαστε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να κερδίσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Maliuska στο POLITICO κατά τη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της G7 στη Βενετία την Πέμπτη.

«Είναι ένα καλό πρώτο βήμα», είπε.

Από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ έχει ακινητοποιήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του Κιέβου.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

«Η ουκρανική κυβέρνηση θα ήθελε πραγματικά να επιτύχει την πλήρη δήμευση [των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων] και πιστεύει πραγματικά ότι αυτό είναι νόμιμο και ότι αυτή είναι η μόνη προσέγγιση που θα είναι καθοριστική όσον αφορά την επίλυση του πολέμου [με τη Ρωσία]», πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του μπλοκ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να δηλώνει: «Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία».