Νέα μέτρα λιτότητας ανακοινώνει η Ιρλανδία

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 06:18
UPD:11:28

Η Ιρλανδία έχει πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων και αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που έχει καταφέρει να σημειώσει ήπια ανάπτυξη.

Ένα ακόμα σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοινώνει σήμερα στις 14:30 (τοπική ώρα)η ιρλανδική κυβέρνηση, στον έκτο προϋπολογισμό της χώρας από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, δοκιμάζοντας, όπως επισημαίνει το Reuters, την υπομονή των πολιτών και την ελαστικότητα της οικονομίας.

Η Ιρλανδία έχει πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων και αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που έχει καταφέρει να σημειώσει ήπια ανάπτυξη. Έχοντας όμως ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

«Ο προϋπολογισμός θα είναι σκληρός, αλλά θα μας φέρει στο 85% των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Ίμον Γκίλμορ.

Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του πακέτου της Ιρλανδίας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και 1,7 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες.

Η προσεκτική εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας της Ιρλανδίας, έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τις εντυπώσεις των επενδυτών και έχει βοηθήσει τις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων για το 2020, στο 4,5 τοις εκατό.

Όπως αναφέρει το Reuters, παρά την ανεργία που έχει φτάσει στο 15% και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βρίσκονται σε απόγνωση προκειμένου να πληρώσουν τα δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα δοκιμάσει περαιτέρω την υπομονή τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εμπορικών Συνδικάτων, Μάικλ Ο Ράιλι, προανήγγειλε νέο γύρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων .

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχει μπροστά της η χώρα είναι ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις», τόνισε.

Πηγές:ΑΜΠΕ,Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα